Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 26. srpna 2011

Spalování ostravských lagun v Čížkovicích? Není to jisté

Čížkovice, Ústí nad Labem – Jedovatý odpad z ostravských lagun bude denně vlaky jezdit na Mostecko, kde bude skladován a odtud se vozit do čížkovické cementárny Lafarge. Ropné zbytky a oleje budou prohnány komínem spalovny.   


26.8.2011 8:08

„Tento popis je zjednodušování toho, o co ve skutečnosti jde,“ namítá Milena Hucanová, manažerka externí komunikace Lafarge Cement. „My v peci za vysoké teploty úspěšně likvidujeme řadu odpadů již nyní, máme na to povolení.“

„Jak jsem byl informován panem ředitelem cementárny, mělo by se v podstatě jednat jen o výměnu dodavatele, ale oficiálně nás o této záležitosti nikdo neinformoval. Dozvídáme se to z médií,“ reaguje starosta Čížkovic Arnošt Waschta.

Jak to tedy je? „My máme technologii, jak tyto odpady pálit a již je úspěšně spalujeme. Vlastně to, o co se nyní vedou jednání, jde zcela mimo nás,“ pokračuje Hucanová a odkazuje na krajský úřad.

„Radní o této záležitosti nově nejednali. Platí tedy stanovisko, že Ústecký kraj nepovolí firmě Celio tento materiál z Ostravska uskladňovat na Mostecku. Jinak čížkovická cementárna má na spalování povolení, takže pálit kaly může, ale nikoliv uskladňovat,“ tlumočí stanovisko krajská mluvčí Magdalena Hanáčková.

Podle Hucanové nehrozí, že by se jedovaté kaly uskladňovaly u Čížkovic, když to nejde u Mostu. „To v žádném případě. Dokonce je nesmysl, to co média rozšiřují, že bude do Čížkovic denně jezdit 60 kamionů. Pokud by k tomu došlo, tak jen ten počet, který potřebujeme na 2-3 denní provoz. Nic by se nezměnilo oproti současnému stavu.“

Odpůrkyní skladování ostravského nebezpečného odpadu na Mostecku je především hejtmanka Jana Vaňhová. „Musíme trvat na tom, že Ústecký kraj v žádném případě nemůže přijmout řešení, které spočívá v pouhém přesunutí problému z jednoho ekologicky postiženého kraje na druhý.“

„Toto řízení je nyní spíše mezi firmou Celio a Ústeckým krajem. My jen vyčkáváme. Ale nepočítáme s tím, že by se odpad ke spalování vozil z Ostravska přímo do Čížkovic. To je nerálné,“ konstatuje Hucanová.

„Podle mě je to spor firem dodávající palivo, neboť je to velký byznys. Pro nás je důležité, že cementárna investovala do zařízení a nevzniká ze spalování odpad v podobě popele,“ dodal Waschta.


Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/spalovani-ostravskych-lagun-v-cizkovicich-20110826.html