Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

sobota 8. října 2011

Do Ústeckého kraje míří sto tisíc tun kalů

Ústecký kraj - Proč naši regionální politici dopustili, aby se do již tak špatného životního prostředí vozily další jedy z Ostravska?

8.10.2011 12:55 aktualizováno 12.10.2011 19:23

Přes 100 tisíc tun nebezpečných kalů z ostravských lagun bude do konce letošního roku převezeno do Ústeckého kraje na skládku společnosti Celio na Mostecku. V průběhu šesti let pak budou všechny spálené v čížkovické cementárně.

Radní Ústeckého kraje v létě nejprve se záměrem vozit na Mostecko odpad a pak ho spalovat v Čížkovicích nesouhlasili. „Musíme v této souvislosti bez kompromisů a opakovaně trvat na tom, že Ústecký kraj v žádném případě nemůže přijmout řešení, které spočívá v pouhém přesunutí problému z jednoho ekologicky postiženého kraje na druhý,“ uvedla v létě hejtmanka Jana Vaňhová.

Změnili názor

Na konci srpna ale radní názor změnili a souhlasné stanovisko se změnou integrovaného povolení skládce udělili. Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková tvrdí, že to bylo lepší, než říci ne. „Rada se vyjadřovala jako jeden z účastníků řízení. Kdyby řekla ne, úřad by povolení vydal. Takto mohla rada stanovit podmínky, které byly do rozhodnutí o změně integrovaného povolení zapracované,“ řekla.

Podle Hanáčkové nemohli úředníci v žádosti postupovat jinak. „Pokud subjekt splní podmínky dané zákonem o integrované prevenci, musí úřad změnu povolit,“ tvrdí.

Vedoucí ústeckého inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová tvrdí, že se jim původně nápad vozit a spalovat odpady v Ústeckém kraji nezamlouval. „Nelíbí se nám hlavně skutečnost, že se zde budou odpady skladovat. Bude to nejspíše i dražší, než kdyby se odpad ke spalování vozil přímo,“ vysvětlila. Podle ní to byl ale požadavek, který museli akceptovat. Dodala, že čížkovická cementárna povolení k podobnému spalování již řadu let má a likviduje i kaly horší kvality, než je ten z Ostravy. „Je to asi nejlepší zařízení na jeho spalování u nás,“ uvedla. Dodala, že ČIZP bude jak Celio, tak cementárnu velmi často a přísně kontrolovat.

Spalování je špatně


Podle vedoucího odboru ochrany ovzduší ústeckého ČIŽP Jaroslava Hájka většina škodlivin ze spalování neunikne. „Samozřejmě nějaké škodliviny unikat budou, ale budou splňovat zákonné limity. Cementárna musí dvakrát do roka jejich množství za pomoci certifikované laboratoře měřit. V případě pochybností tam můžeme poslat naše měření,“ uvedl.

Vedoucí toxické kampaně Arniky Jindřich Petrlík tvrdí, že spalování kalů z lagun je principiálně špatné. „Místo něho mělo být přijato řešení spočívající v jejich likvidaci chemickými procesy. Provoz na takové čištění by bylo možné postavit přímo na místě a pak ho bez problémů demontovat,“ uvedl.

Josef Richter ze Státního zdravotního ústavu Deníku řekl, že každé zvyšování znečištění ovzduší v Ústeckém kraji bude mít negativní dopad na lidské zdraví. Obává se, že při spalování takových kalů budou vznikat škodliviny, které nejdou ani při nejlepších procesech odstranit a budou v ovzduší ve formě extrémně jemného prachu. Ten je prý pro lidské zdraví velmi nebezpečný. „Podle nové studie amerických vědců nejsou nebezpečné ani tak jednotlivé škodliviny, jako oxidy dusíku a síry, ale koktejl, který různé škodliviny a prachové částice vytvářejí,“ uvedl.

Škodliviny z Čížkovic může vítr roznést i na hustě obydlené části regionu. Podle Martina Nováka z Českého hydrometeorologického ústavu na Litoměřicku převažuje západní až severozápadní proudění. Spaliny většinou směřují zhruba na Lovosice a Litoměřice.

KRAJŠTÍ RADNÍ: Kdo vlastně hlasoval PRO?

Deník se zeptal krajských radních, zda hlasovali pro, či proti skládce. Dnes jich hodně tvrdí, že proti, nebo že si nepamatují. Někteří raději na emailový ani telefonický dotaz neodpověděli. Pravost odpovědí však nejde ověřit, nikde to není zadokumentované. Jasné je jen to, že při hlasování 24. srpna se doopravdy většina vyslovila PRO!

Jana Vaňhová (ČSSD) neodpověděla
Pavel Kouda (ČSSD) neodpověděl
Arno Fišera (ČSSD) proti
Jana Ryšánková (ČSSD) proti (domnívá se, že rada souhlas nedala)
Petr Benda (ČSSD) prý proti, nebo se zdržel, ale určitě ne pro
Jan Čermák (ČSSD) nepamatuje se, prý bude vědět příští týden, až prostuduje zápisy
Petr Jakubec (CSSD) nepamatuje si, že by hlasoval, záměr se mu nelíbí
Radek Vonka (ODS) proti
Jiří Šulc (ODS) byl na dovolené a nehlasoval, ale je prý proti
René Budjač (ODS) neodpověděl

Zpracovali Vít Lukáš a Radek Pešout

Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20111008-lu-kaly-laguny-ostravsko-kraj-rada.html