Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 21. října 2011

Tiskové prohlášení společnosti CELIO a.s. ke spolupráci při řešení sanace „Laguny Ostramo"

Projekt „Sanace lagun Ostramo" spočívá v odstranění obsahu ropných lagun, jeho úpravě na energeticky využitelné palivo (tzv. GEOBAL 4) a v následné rekultivaci území na budoucí lesopark. Sanace byla zahájena před několika lety a bylo jí pověřeno sdružení "Čistá Ostrava" (GEOSAN, AQUATEST, OHL ŽS). Došlo však k situaci, kdy původní dodavatel prací nebyl schopen dostát svým závazkům a sanace byla pozastavena.

V květnu letošního roku jsme byli, společně se společností Lafarge Cement, a.s. Čížkovice, požádáni spol. GEOSAN GROUP a.s., abychom se podíleli na řešení uskladnění a následného energetického využití vyrobeného paliva GEOBAL 4. Důvodem, proč byla naše společnost kontaktována, je skutečnost, že obdobnou činnost - úpravu odpadů ropného nebo uhelného původu za účelem jejich dalšího energetického využití - provádíme již mnoho let a máme s tím bohaté zkušenosti. Čížkovická cementárna má vhodné technologické zařízení umožňující tyto materiály, případně odpady, energeticky využívat. Během minulých let jsme takto upravených odpadů dodali do cementárny řádově desítky tisíc tun ročně a lze konstatovat, že za celou dobu nedošlo k žádnému environmentálnímu problému - jak na straně Celia, tak na straně cementárny. Původem uvedených odpadů jsou a byly podobné ekologické zátěže, jako je ta v Ostravě. Nutno uvést, že LAFARGE Cement, a.s. garantuje, že celé množství energeticky využije.

Úprava odpadu (ropného původu) z ostravských lagun probíhá již na lokalitě Ostramo podle schváleného technologického postupu - odpad se neutralizuje vápnem, vytřídí a rozdrtí. Následně se v akreditované laboratoři ověří, že takto upravený materiál odpovídá podnikové normě pro jeho výrobu a poté se expeduje. Materiál má charakter uhelného hruboprachu, nepráší a je lehce cítit po "spálené gumě". Tento zápach je znát do vzdálenosti cca pěti metrů od deponie.


V případě příjmu materiálu typu GOEBAL 4 nebo jim obdobných společností Celio se jedná o činnost, kterou má společnost již několik let povolenu integrovaným povolením. Společnost Celio žádala Krajský úřad pouze o rozšíření povolení o dlouhodobé skladování (6 let) materiálu GEOBAL 4, kdy bude během těchto let energeticky využit v cementárně.
Toto povolení bylo vydáno v měsíci září a jeho vydání předcházelo testování fyzikálních a kvalitativních ukazatelů materiálu ze strany Krajského úřadu, Celia a Geosanu. Teprve po ověření vlastností, s tím že materiál GEOBAL 4 nepředstavuje riziko negativních vlivů na životní prostředí i obyvatele, bylo povolení vydáno. V povolení byly stanoveny zpřísněné podmínky pro skladování materiálu a monitoring jeho případných vlivů na životní prostředí.

Dne 20.9.2011 byla zahájena přeprava GEOBALu 4 do společnosti Celio. Doprava probíhá ve speciálních zakrytovaných kontejnerech, kdy je z Ostravy cca denně vypraven vlak o cca 22 vagonech a 66 kontejnerech (v množství mezi 1300 - 1400 tunami). Vykládacím místem je vlečka Podkrušnohorského technického muzea, kde je pomocí unikátní techniky obsah kontejneru (cca 20 tun) vysypán do přistavěného nákladního automobilu (viz foto). Ten se zaplachtuje a po účelové komunikaci (90% na pozemcích CELIO) je dopraven přes vážní systém spol. Celio k uskladnění v kazetě nebezpečného odpadu, jejíž konstrukce odpovídá nejpřísnějším požadavkům na vodohospodářské zabezpečení. (viz foto).

Zmiňovaná skládka nebezpečného odpadu, jejíž celková kapacita činí 280.000 m3, v současnosti neslouží pro skládkování odpadů. Zde bude do konce roku 2011 postupně, v několika sekcích, umístěno cca 110 tis. tun materiálu GEOBAL 4, což představuje zaplnění skládky cca z jedné třetiny. Materiál bude průběžně monitorován a dle požadavků cementárny bude převážen do čížkovické cementárny k energetickému využití v množství cca 4 nákladních souprav denně.

Je nutné upozornit na skutečnost, že materiál GEOBAL 4 není toxický ani karcinogenní, jak je neustále prezentováno. Prošel celou řadou zkoušek, kdy byly tyto vlastnosti vyloučeny. Aktuální bezpečnostní list to potvrzuje. I my průběžně a v předstihu provádíme desítky až stovky analýz a pokud nevyhoví GEOBAL 4 definovaným parametrům, nebude k nám expedován.
Energetické využití těchto materiálů ušetří primární zdroje fosilních paliv v množství vyšším než 50 tisíc tun hnědého uhlí a cca 20 tisíc tun vápence využívaného v cementářské výrobě. To je jistě pozitivní vliv, na který by se nemělo zapomenout. Zároveň se vyřeší dlouholetý problém Ostravy, kde uvedené ropné laguny zatěžují obyvatelstvo několik desítek let.

Obdobně byly řešeny i např. zátěže Litvínovska (Záluží), kdy se cca 100 tisíc tun nebezpečných odpadů obdobně využilo v Karlovarském kraji. Bylo by sobecké tvrdit, že si své problémy má řešit každý kraj sám. Na to je Česká republika příliš malá. Rozhodně se nejedná o přesunutí problému do jiného kraje, ale o to, že problém pomáhá řešit ten, kdo to umí, byť je z jiného kraje.
Společnost CELIO nabízí možnost přijet se podívat do zařízení společnosti s tím, že zájemcům bude celý proces nakládání s odpady ve společnosti a to nejen ve vazbě na Ostramo vysvětlen. Kontaktní osoba: Zdeněk Hubáček, tel. 736 758 018, e-mail: zdenek.hubacek@celio.cz, (v době 8,00 - 13,00 hod.)

Ing. Jindřich Kauca
CELIO a.s., předseda představenstva a obchodně provozní ředitel
V Růžodolu 2, 435 14 Litvínov 7, www.celio.cz

Zdroj: http://www.celio.cz/pg_zprava1.php