Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

sobota 5. listopadu 2011

Litvínovská opozice a lidé zuří kvůli skladování kalů z Ostravy

Litvínov – Desítky rozhořčených Litvínovanů přišly ve čtvrtek na mimořádné jednání litvínovských zastupitelů. 


5.11.2011 11:07

„Kolik to stálo, starosto?!” mávali někteří z nich transparenty. Na čtvrtečním zasedání totiž litvínovští politici jednali o skladování kalů z Ostravy na skládce Celio, debatovali také o jejich pálení v cementárně v Čížkovicích. Podle obyvatel Litvínova a některých politiků se ale jednání uskutečnilo s křížkem po funusu. I proto byli nespokojení nejen obyvatelé, ale hlavně opoziční zastupitelé.

„Rázně měl starosta Litvínova jednat hned, jakmile obdržel rozhodnutí o změně integrovaného povolení, ne až po svolání mimořádného zastupitelstva. Místo toho se pan starosta odvolání jménem města Litvínova vzdal,“ uvedl zastupitel města Litvínova Martin Klika (ČSSD).

Rychlost

O odvolání proti integrovanému povolení skladování kalů z Ostravy na skládce poblíž města totiž rozhodl Litvínov během jednoho dne. Příslušný odbor navíc souhlasil se vzdáním se patnáctidenní lhůty pro odvolání. Stejně se podle vedení Litvínova vzdali možnosti odvolání další účastníci řízení, RPA Unipetrol Litvínov a Ústecký kraj. Na čtvrtečním jednání litvínovského zastupitelstva to kritizovali opoziční zastupitelé za ODS a ČSSD. Připomněli, že rozhodnutí kraje, proti kterému se město podle nich mělo odvolat, mělo čtrnáct stran odborného textu, které podle nich nebylo možné adekvátně prostudovat. Vedoucí odboru životního prostředí a regionálního rozvoje Oldřich Moravec se ale hájil tím, že podobných rozhodnutí za svou sedmnáctiletou kariéru v oboru životního prostředí viděl už několik a nenašel žádné zákonné možnosti pro odvolání.

Podle ředitele skládky Celio, která zpracované kaly z ostravských lagun skladuje, o vzdání se lhůty pro odvolání společnost úředníky požádala proto, aby nemusely tři dny čekat objednané speciální vlaky z Rakouska. Starosta Milan Šťovíček (VV) zopakoval, že městský úřad nenašel při prostudování rozhodnutí kraje žádné zákonné důvody, kvůli kterým by bylo možné odvolání podat. Kraj a Česká inspekce životního prostředí podle něj stanovily dostatečně přísné podmínky.

Jednání

Zastupitelstvo na čtvrtečním zasedání přesto schválilo požadavek, aby ministerstvo průmyslu a obchodu slíbilo, že v případě jakýchkoliv problémů garantuje, že zpracované kaly na skládce Celio u Litvínova nezůstanou.

Dále chce město Litvínov podat podnět České inspekci životního prostředí k prošetření dopadů transportu a meziskladování materiálu z lagun Ostramo na životní prostředí a lidské zdraví. Zastupitelé na čtvrtečním jednání dále také odsouhlasili to, že do doby schválení posouzení vlivu záměru na životní prostředí a lidské zdraví nesouhlasí s jakýmkoliv navýšením objemu ukládaného odpadu z lagun Ostramo. Litvínovští politici také nesouhlasí s tím, že bylo integrované povolení na poli krajského úřadu vedeno v režimu nepodstatné změny a žádá o přezkum řízení daného povolení. S rozhodnutím Ústeckého kraje nesouhlasí i litvínovské sdružení Kořeny. To již podalo odvolání.

Neprošlo

Opoziční zastupitelé navíc navrhovali, aby místostarostka Erika Sedláčková (KSČM) podala podnět k okresnímu státnímu zastupitelství kvůli podezření na korupci při projednávání integrovaného povolení na skladování kalů, jehož neobvyklou rychlost kritizovala. Tento návrh opozice, stejně jako žádost uspořádat referendum, nenašel potřebnou většinu hlasů.

„Starosta města Litvínova Milan Šťovíček a jeho pseudo koalice odmítla referendum ohledně ukládání kalů z lagun z Ostravy na území města Litvínova. Zabránil tím možnosti nechat vyjádřit občany města k ukládání nebezpečného odpadu z Ostravy na území města Litvínova,“ vyjádřil se Klika.

Zdroj: http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/litvinovska-opozice-a-lide-zuri-kvuli-skladovani.html