Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

středa 30. listopadu 2011

O kalech někteří krajští radní lhali

Ústecký kraj - Někteří krajští radní nemluvili pravdu, když Deníku v říjnu řekli, jak v srpnu hlasovali o problematice kalů z Ostravy.

30.11.2011 10:30


Rada tehdy dala podmíněný souhlas se změnou integrovaného povolení pro společnost Celio tak, aby mohla na několik let uskladnit upravené kaly z Ostravska. Ty se pak mají postupně spalovat v cementárně v Čížkovicích.

Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková včera Deníku potvrdila, že v bodu, který se týkal integrovaného povolení, bylo 8 přítomných radní pro a jeden se hlasování zdržel. Jeden z radních na hlasování nebyl.

Když se v říjnu Deník pokoušel zjistit, jak radní hlasovali, nikdo se k souhlasu nepřiznal. Tři radní, hejtmanka Jana Vaňhová, její náměstek Pavel Kouda a René Budjač na položené otázky neodpověděli. Náměstek hejtmanky Arno Fišera a radní Radek Vonka tvrdili, že byli proti. Deník se je včera pokoušel kontaktovat, ani jeden nezvedl během dne telefon.

Petr Jakubec, Jana Ryšánková a Petr Benda tvrdili, že si přesně svoje rozhodnutí nepamatují, ale že se jim záměr nelíbí, hlasování si bez dalšího komentáře nepamatoval ani radní Jan Čermák. Poslední z členů rady, Jiří Šulc, uvedl, že byl tehdy na dovolené a nehlasoval.

Kraj tvrdí, že spalování kalů je záležitostí státu, ministerstva naopak vše házejí na kraj. Ředitelka ústeckého ČIZP Jana Moravcová dokonce navrhuje, aby se znovu otevřelo integrované řízení pro čížkovickou cementárnu. „Pokud Krajský úřad Ústeckého kraje obdrží fundovaný podklad k zahájení přezkumu, bude se jím zabývat. Ze strany ČIŽP ale kromě mediálních útoků zatím úřad nic neobdržel,” tvrdí Hanáčková.

„Očekávám, že Česká inspekce životního prostředí bude plnit pokyny ministerstva životního prostředí a bude se naplno věnovat kontrolám jednotlivých kroků státní zakázky přepravy, skladování a likvidace kalů,” dodal v tiskové zprávě Fišera.

KRAJŠTÍ RADNÍ: Kdo vlastně hlasoval PRO?
Deník se zeptal krajských radních, zda hlasovali pro, či proti skládce. V říjnu jich hodně tvrdilo, že proti, nebo že si nepamatují. Někteří raději na emailový ani telefonický dotaz neodpověděli. Pravost odpovědí však nejde ověřit, nikde to není zadokumentované. Jasné je jen to, že při hlasování 24. srpna se doopravdy většina vyslovila PRO!

Co řekli Deníku v říjnu?
Jana Vaňhová (ČSSD) neodpověděla
Pavel Kouda (ČSSD) neodpověděl
Arno Fišera (ČSSD) byl jsem proti
Jana Ryšánková (ČSSD) byla jsem proti (podle mě rada souhlas nedala)
Petr Benda (ČSSD) asi jsem byl proti, nebo se zdržel, ale určitě ne pro
Jan Čermák (ČSSD) nepamatuji se, budu muset prostudovat zápisy
Petr Jakubec (ČSSD) nepamatuje si, že by hlasoval, záměr se mu nelíbí
Radek Vonka (ODS) proti
Jiří Šulc (ODS) byl na dovolené a nehlasoval, ale je prý proti
René Budjač (ODS) neodpověděl

Jaká je skutečnost?
Na radě bylo přítomných 9 z 10 radních. Osm se jich vyslovilo pro přijetí návrhu, jeden se hlasování zdržel

Vít Lukáš

Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/o-kalech-nekteri-krajsti-radni-lhali20111129.html