Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

neděle 6. listopadu 2011

Ostravské kaly: padlo první trestní oznámení!

Ústecký kraj /AKTUALIZOVÁNO/ - Autorce článku o nebezpečném furanu někdo vyhrožuje. 


6.11.2011 20:00 aktualizováno 7.11.2011 13:06

„Zprávy o možných důsledcích skladování a pálení ostravských kalů jsou natolik závažné, že je nemohu nechat bez reakce,“ říká ústecká právnička a zastupitelka za TOP 09 Liběna Dobrovolná, která v této souvislosti podává trestní oznámení na neznámého pachatele.

Dobrovolná vyjádřila pochybnost o správnosti povolovacího procesu dle zákona o integrované prevenci. „Orgány samosprávy jen bezradně krčí rameny a prohlašují, že se s tím nedalo nic dělat. Přitom stačilo, aby kterýkoliv z účastníků povolovacího řízení nedal souhlasné stanovisko, ale naopak využil svého postavení účastníka řízení a proti rozhodnutí podal odvolání, v rámci kterého by se muselo vyjádřit i ministerstvo zdravotnictví,“ uvedla.
E-mail, který přišel autorce článku o nebezpečném furanu.



Účastníky řízení o změně integrovaného povolení pro skládkový komplex CELIO, které dovoz ostravských odpadů umožnilo, byly Ústecký kraj spolu s litvínovským Unipetrolem RPA a městem Litvínov. Ani jeden z účastníků se proti změně neodvolal a vzdali se i patnáctidenní lhůty, v níž to mohli učinit dodatečně.

Rada Ústeckého kraje vyjádřila svůj souhlas se změnou již 24. srpna. Hejtmanka Jana Vaňhová v dopise ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi v pátek uvedla, že Ústecký kraj vzhledem k současné legislativě neměl možnost skladování a spalování kalů na svém území zamezit. Na otázku Deníku, jak na zmíněné radě hlasovala, ale neodpověděla.
Dobrovolný dovoz a spalování nebezpečného odpadu v kraji s ní otřáslo i proto, že před několika měsíci prožívala těžkou smrt své matky, která podlehla rakovinnému onemocnění.

„Smutnou souvislost vidím v tom, že většinu svého života prožila na Ostravsku, odkud k nám nyní směřují karcinogenní kaly a má být znovu devastováno naše životní prostředí a ohrožováno naše zdraví,“ dodala.

Další trestní oznámení na neznámého pachatele podala včera šéfredaktorka Deníků Hana Vojtová. „V pátek vyšel můj článek s odborníkem Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem Josefem Richterem o možných zdravotních dopadech spalování ostravských odpadů na obyvatele v kraji. Hned v sobotu přišel výhrůžný mail.“ Pisatel podle ní logicky pochází buď z prostředí tohoto byznysu nebo orgánů, které se podílely na schvalovacím procesu a dnes jsou za to obecně kritizovány. V článku byl konkrétně jmenován krajský úřad. „Ať už byl pisatelem kdokoli, podařilo se mu dát záležitosti ostravských kalů kriminální podtext. A mnohonásobně zmnožit různá podezření,“ uvedla Vojtová.

Zdroj:  http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20111106-kaly-spalovani-cizkovice-oznameni.html