Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 4. listopadu 2011

Ostravské kaly se budou pálit od neděle

Litoměřice - Čížkovická cementárna Lafarge začne pálit ostravské kaly v neděli 6. listopadu, píše dnešní Litoměřický deník. Zkusmé pálení kalů už dokonce začalo. V emisích z pálení bude podle listu obsažen karcinogenní furan, jehož koncentrace nikdo nedokáže měřit.
Reklama

Cementárna má zatím odstavenou pec, od neděle bude ale opět v provozu. "Poté zahájíme běžné přidávání Geobalu 4 do palivového mixu v rozsahu asi 60 až 65 tun denně," citoval Deník mluvčí firmy Milenu Hucanovou. Geobal 4 je oficiální označení pro směs vápna, uhlí a kalů vytěžených pod ostravskými rafineriemi. Lafarge jich má během příštích šesti let spálit celkem 110.000 tun, údajně díky tomu ušetří za standardní palivo. Lafarge už prvních 40 tun spálil, přiznala podle listu Hucanová.."První zkouška proběhla 19. a 20. října, spálili jsme zhruba 40 tun Geobalu 4," dodala.

Krajský úřad cementárně vypouštění furanů do ovzduší změnou integrovaného povolení dovolil, podle Deníku ale v kraji není žádné zařízení, které by množství furanu v ovzduší dokázalo měřit.

"Právě pro svou miniaturní velikost dokáže při vdechnutí proniknout až do plicních sklípků a cestou krevního řečiště do různých orgánů, například srdečního svalu, jater a ledvin. Zde působí toxicky, jako karcinogen nebo rozvraceč imunitních funkcí,“ řekl Deníku odborník Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem a člen Světové zdravotnické organizace Josef Richter, podle kterého může částice působit degeneraci mozku, jako je například Alzheimerova choroba nebo roztroušená mozkomíšní skleróza.

Spalování kalů v už tak ekologicky postiženém regionu vzbuzuje značné emoce. Ve čtvrtek se proti němu postavila zastupitelstva v Litoměřicích a Lovosicích poblíž cementárny Lafarge i v Litvínově, u nějž leží skládka Celio, kde budou kaly ležet šest let.

Ročně se má v cementárně Lafarge spálit zhruba 20.000 tun paliva, přitom z Ostravy na skládku u Litvínova má být do konce letošního roku převezeno asi 110.000 tun. Ekologové z toho nejsou příliš nadšení, je to prý ale mnohem lepší řešení než spálení v elektrárně. Ropné kaly se v Ostravě shromažďovaly celé minulé století, jako odpad je produkovala tamní chemička Ostramo. Výsledné laguny jsou považovány za jednu z největších ekologických zátěží v Česku, celkem v nich bylo uloženo asi 200.000 tun kalů.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/ostravske-kaly-se-budou-palit-od-nedele/710412