Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

úterý 22. listopadu 2011

Spalování ostravských kalů odpůrce zatím moc nepřesvědčilo

Čížkovice (Litoměřicko) - Cementárna Lafarge v Čížkovicích na Litoměřicku začala zkusmo pálit ropné kaly z Ostravska. Nechá si při tom měřit emise a doufá v to, že tím změní nesouhlas velké části veřejnosti. Výsledky ale budou až zhruba za měsíc, a tak odpůrci zatím váhají. Navíc se pozastavují i nad novým zjištěním z dnešní prohlídky provozu - kaly, plasty a guma tvoří 65 procent paliva, které se v cementárně spálí. Firma tvrdí, že zákonné limity zatím splňovala s velkou rezervou. 

Ke komínu cementárny dnes připojili své přístroje odborníci z pražské firmy, která má na měření emisí akreditaci, a ujišťovali, že měření provedou podle svého nejlepšího svědomí. "Tuhle práci dělám od roku 1972 a mám nějakou sebeúctu, navíc kdybychom nedej bože zkreslili výsledky, byla by to profesní sebevražda pro nás pro všechny," řekl ČTK technik z měřicí firmy. Ani tím ale odpůrce nepřesvědčil.

"Dodržovat normy mohou, ale to, jak jsou nastavené, to zaráží i hodně odborníků," řekl sochař Libor Pisklák, který v nedalekých Litoměřicích organizuje protestní akce i petici, na níž se sešlo už kolem 10.000 podpisů. Odborníci na životní prostředí z okolních samospráv zase vyjadřovali pochybnosti, zda lze vůbec objektivně změřit množství vypouštěného jemného prachu.

"Tím integrovaným povolením otevřel kraj Pandořinu skřínku, která umožňuje pálit kdeco. A už se tu připravuje pálení podobného materiálu z Německa," tvrdí Pisklák. Lafarge to odmítá. "Dělali jsme tu jednou jedinkrát spalovací zkoušku materiálu ze spřízněné německé továrny, ale šlo jen o zkoušku, na kterou nic navazovat nebude. Tohle je fáma, kterou živí určitá média," řekl ČTK generální ředitel firmy Ivan Mareš.

Skupinka zhruba 20 členů monitorovacího týmu si dnes prošla provoz, v němž se emise měří. Viděla i halu, kde se míchají sekundární paliva, mezi nimiž byla i hromada kalů z Ostravska, podobná hmota z okolí litvínovské rafinerie nebo drcená guma a plasty. "V našem palivovém mixu tato paliva mají podíl zhruba 65 procent, zatímco uhlí jen 35," řekl provázející zaměstnanec z cementárny. Odpůrce tím ale spíš nepříjemně překvapil.

Pokud se při zkoušce neprokáže překročení limitů, bude cementárna pálit kaly příštích šest let. Má jich velkou zásobu, celých 110.000 tun, které byly vytěženy z takzvaných ostravských lagun pod někdejší chemičkou Ostramo.

Zainteresované firmy a některé státní instituce vysvětlují záměr tím, že čížkovická cementárna je pro likvidaci podobných odpadů nejvhodnějším zařízením v Česku. Výhodné je to i pro firmu; kaly mají výhřevnost odpovídající zhruba 60 procentům hnědého uhlí, ale stojí ještě mnohem méně. "Využitím kalů ušetříme několik milionů ročně," odhadl před časem Mareš.

Lafarge si i přes rozpaky některých účastníků účast monitorovacího týmu pochvaluje. "Osobně jsem u toho dnes nebyl, ale co mi říkali kolegové, tak většina z přítomných viděla a nakonec i uznala, že skutečně o žádná zvěrstva nejde," dodal ředitel firmy.

Autor: ČTK

Zdroj: http://regiony.impuls.cz/zpravy/718514