Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

sobota 17. prosince 2011

Hlasování o kalech: Klíčový záznam kraj údajně vymazal

Ústecký kraj - Deník si chtěl poslechnout zvukovou nahrávku z jednání krajské rady o kalech, ale žádná prý už neexistuje. Radní o hlasování novinářům lhali.


17.12.2011 9:13

Když se devět krajských radních 24. srpna dostalo ke klíčovému hlasování, které mohlo zamezit nebo alespoň zkomplikovat dovoz ostravských kalů do Ústeckého kraje, ani jeden z nich nepromluvil. Nakonec osm z nich podpořilo stanovisko, kterým podmíněně souhlasili se změnou integrovaného povolení, což v konečném důsledku umožnilo současné skladováním kalů na Mostecku. Jeden se hlasování zdržel. To vše jen dva týdny poté, co ti samí radní kategoricky odmítli dovážení a spalování kalů v regionu. Vyplývá to z oficiálních dokumentů kraje, jejichž fotokopie má redakce k dispozici.

Redakce Deníku o nahlédnutí do dokumentů požádala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím poté, co se ukázalo, že většina radních o hlasování lhala. Na začátku října totiž většina z nich tvrdila, že hlasovali proti, nebo si na nic údajně nepamatovali. Nakonec ale vyšlo najevo, že osm z devíti přítomných bylo pro. Jedinými dokumenty, které z neveřejného zasedání rady existují, je zápis a materiály radních. V zápise je kromě názvu bodu, textu usnesení a poměru hlasování jen jediná zmínka: „Diskuse neproběhla.”
Kde je nahrávka?

Deník chtěl slyšet i zvukovou nahrávku ze zasedání rady, která by prokázala, jak jednání probíhalo. Kraj ale prohlásil, že ji nepořídil. „Podle jednacího řádu není náležitostí zápisu z jednání rady zvukový záznam. Z uvedeného důvodu povinný subjekt zvukový záznam nepořizuje,” uvedl vedoucí odboru informatiky a organizačních věcí kraje Jan Jelínek.

Bývalí krajští radní se takovému sdělení podivují. „Každá rada, na které jsem byl, se nahrávala. Praxe byla taková, že se nahrávalo oficiální jednání, při neformální části se mikrofony vypínaly,” tvrdí Petr Benda, který ve funkci radního skončil na konci léta. Podle zápisu na jednání 24. srpna přítomný byl. I Mirko Bernas, který byl radním do jara letošního roku, tvrdí totéž. „Mezi stoly byly dva mikrofony ,” prohlásil.

Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková nakonec včera přiznala, že záznam existoval ale kraj ho prý již nemá. „Pracovníci organizačního oddělení si pořizují technický záznam pro účely vyhotovení zápisu. Záznam se po vyhotovení zápisu maže,” uvedla

Pokud by nahrávka existovala, musel by její kopii kraj redakci poskytnout. Jestli ji kraj zatajuje nebo ji smazal, bude obtížné dokázat. „V takovémto případě jde o běžnou situaci rozporu dvou tvrzení,” vysvětlil odborník na zákon o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek.

Hlasováním 24. srpna radní dovoz kalů nepovolili, ale rada se jako účastník řízení vyjádřila ke správnímu řízení o změně integrovaného povolení pro skládku Celio. Ta ho potřebovala, aby mohla na šest let uskladnit 110 tisíc tun kalů.

Vít Lukáš

Zdroj: http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/hlasovani-o-kalech-klicovy-zaznam-kraj-udajne.html