Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

neděle 25. prosince 2011

Týden s Geobalem → 19.12. – 25.12.2011

Přinášíme poslední díl seriálu, který několik týdnů informoval o dění kolem kauzy tzv. ostravských kalů. Po událostech v uplynulém týdnu je pro mnoho lidí Kauza Geobal 4 uzavřena. Pro nás však kauza nekončí a budeme se jí dále věnovat.  
 
pondělí - Společnost Lafarge Cement a.s. oznámila na svých webových stránkách, že prezentaci výsledků „Spoluspalování Geobalu 4 v kalcinátoru“, které proběhlo 22. listopadu, se uskuteční ve středu 21.12. v 9.00 hod. v administrativní budově firmy v Čížkovicích.
 
středa - ČTK přinesla zprávu o výsledcích měření při listopadové spalovací zkoušce. Přesné výsledky měření vedení cementárny zatím jen ukázalo přes projektor, podrobnou tabulku ale novinářům zatím dát nechtělo. Z výsledků vyplývá, že oxidy dusíku odpovídají zhruba 70 procentům limitů, oxidy síry zhruba 55 procentům a organické sloučenin asi 40 procentům. „Jsme rádi, že se ukázalo, že emise limity splňují,“ řekl ředitel továrny Ivan Mareš. „Nevidíme proto důvod, proč to palivo nezařadit do našeho palivového mixu,“ dodal Mareš. V něm tvoří uhlí jen asi 40 procent; zbytek jsou drcené plasty, gumová drť a jiné kaly, zejména ty zpod litvínovského Chemopetrolu. Spalování ostravských kalů začne na přelomu února a března po pravidelné zimní technologické odstávce provozu.
 
čtvrtek - Většina regionálních mutací Deníku přináší informace o výsledcích spalovací zkoušky v cementárně Lafarge.
 
Web Lafarge Cement a.s. informuje také o výsledcích spalovací zkoušky a zveřejňuje dokumenty s „podrobnějšími“ informacemi.
 
Stránky státního podniku DIAMO přináší lakonické oznámení: Dne 19. prosince 2011 oznámila společnost GEAOSAN GROUP a. s. dokončení dílčího plnění prací na lagunách Ostramo v souladu se stanoviskem MŽP. Dne 13. prosince 2011 bylo zajištěno využití 200 679 tun odpadů z lagun. Tímto byl splněn závazný termín dle Realizační smlouvy mezi DIAMO, s. p. a Sdružením ČISTÁ OSTRAVA.
 
Kratičkou zprávu k výsledkům spalovací zkoušky vydala také Česká inspekce životního prostředí: „(ČIŽP) zatím nemůže potvrdit závěry ze spalovacích  zkoušek, které včera na své tiskové konferenci prezentovalo vedení čížkovické cementárny Lafarge. Výsledky měření emisí znečišťujících látek byly včera České inspekci životního prostředí  předány k dispozici. Inspekce se nyní musí  podrobně seznámit s protokolem a teprve potom vydá k celé věci konečné stanovisko.  Vzhledem k tomu nemůže inspekce zcela jednoznačně potvrdit závěry, které na tiskové konferenci zazněly.“
 
pátek - Krajský úřad Ústeckého kraje vydal tiskové prohlášení, kterým vlastně celou kauzu Geobal uzavírá: „Krajský úřad Ústeckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství, vydal 26. září 2011 litvínovské společnosti CELIO rozhodnutí „Změna č. 20 integrovaného povolení pro zařízení Skládkový komplex CELIO a. s. Toto povolení nabylo právní moci 30. 9. 2011, odvolaly se však proti němu v průběhu listopadu občanské sdružení Kořeny za zachování Horního Jiřetína a rozvoj Litvínovska a také pražské GREENPEACE a Arnika-Toxické látky a odpady.  Zmíněná odvolání postoupil krajský úřad Ministerstvu životního prostředí ČR. Tento odvolací orgán vydal po přezkoumání konečný výrok. Jím se odvolání všech tří jmenovaných institucí proti rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje jako nepřípustná zamítají. Ministerstvo tak potvrdilo správný postup krajského úřadu. Rozhodnutí odeslalo ministerstvo ŽP 19. prosince, na krajský úřad bylo doručeno 22. 12. 2011″
……………………………………………………..
pozn. Tento text je chronologickým soupisem událostí. Jeho cílem není popisované události či informace schvalovat, kritizovat nebo jinak hodnotit. To necháváme na čtenářích a čtenářkách samotných!

Zdroj: http://alerta.cz/?p=3272