Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 2. prosince 2011

Ústecký kraj: Kaly jsou problém vlády

Ústecký kraj - Radní prý dovozu kalů zabránit nemohli. Odborník na odpady Grof má ale jiný názor.

2.12.2011 7:11

Sdružení Čistá Ostrava neplní podle Ústeckého kraje zadávací dokumentaci stanovenou v procesu EIA k vládní zakázce likvidace ostravských kalů. Představitelé kraje tvrdí, že měly být páleny nejméně v pěti cementárnách a dvou elektrárnách, nakonec ale skončí jen v peci čížkovické cementárny. Proto se kraj obrací na vládu, aby vše prověřila.

Náměstek hejtmanky Arno Fišera řekl, že by nejlepší bylo, kdyby se kaly v Ústeckém kraji nespalovaly vůbec, případně by za tuto zátěž měl region od státu dostat kompenzace. „Očekávám, že vláda bude našim oprávněným požadavkům vstřícná,” dodal.

To, že by za dovoz kalů do regionu mohl kraj,popírá. „Je to nepochopení. Rada striktně odmítá dovoz. Něco jiného je integrované povolení a něco jiného skladování kalů. My jsme na radě 24. 8. odsouhlasili zpřísnění režimu skládkování, abychom věděli, kde a jak jsou jedy uloženy. Rada udělala všechny kroky, které státní samosprávě přísluší. Žádné páky jsme na zákaz dovozu a spalování neměli,“ odpověděl na dotaz, proč krajští radní souhlasili se změnou integrovaného povolení skládky Celio na Mostecku, kam se kaly nyní vozí.

Odborník na odpady Aleš Grof tvrdí, že kraj sice neměl přímou možnost zakázat dovoz kalů, ale takovýto masivní návoz kalů mohl ovlivnit. Stačilo podle něj rozporovat dokladovou část žádosti a posunout ji v reálném čase, aby státní podnik Diamo pochopil, že není možné udělat takovýhle masivní transport.

Podle zjištění Deníku má čížkovická cementárna mnohem měkčí podmínky pro emise některých škodlivých látek než jiné české cementárny. Třeba o oxidu siřičitého má emisní limit 400 miligramů na metr krychlový vzduchu. Zatímco třeba cementárna v Mokré 260 a v Hranici jenom 50 mikrogramů. I v takzvaném celkovém uhlíku jsou pravidla pro cementárnu měkčí.
O co vlastně jde?
Sdružení Čistá Ostrava naveze na skládku Celio 110 tisíc tu neutralizovaných ostravských kalů. Ty se mají postupně spálit v čížkovické cementárně. Krajský úřad vydal jak změnu integrovaného povolení pro Celio, tak v minulosti stanovil měkke emisní limity pro cementárnu.

Zatímco může emitovat 50 miligramů, druhé dvě cementárny jen 25, respektive 10 miligramů. Limity jsou měkčí, i než povoluje zákon. Fišera a zástupkyně ředitele krajského úřadu Monika Zeman uvedli, že kraj ale nemá páku, jak toto měkké integrované povolení změnit. „O změnu žádá jeho držitel,” vysvětlila Zeman. Dodala, že se to dělá v okamžiku, kdy se mění třeba některé technologie.

Podle děkana Fakulty životního prostředí UJEP Miroslava Richtera je přitom Ústecký kraj jedním z regionů nezatíženějším ovzduším. „Každá výjimka je cestou do pekel,” uvedl.

Zpracovali Vít Lukáš a Ludmila Veselá

Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20111201-li-ves-kaly-jsou-problem-vlady.html