Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 13. ledna 2012

Imunologové jsou zděšeni. Alergických dětí je stále více

Litoměřicko – Lékařští specialisté, zejména alergologové a imunologové, bijí na poplach.

Autor: Radek Pešout Ing. 13.1.2012 8:20 aktualizováno dnes 15:18


U dětí ve věku 9 až 12 let byly diagnostikovány alergie s enormním nárůstem oproti období před třemi lety. Studie byla provedena v Libochovicích na Litoměřicku.

„Provedli jsme v Libochovicích výzkum u sta dětí. Vyšetřili jsme je v roce 2005 a v roce 2008 jsme vyšetření u dětí stejného věku zopakovali. Nárůst je obrovský. Ty děti, které byly zdravé, jsou nyní alergici. Nárůst je o 15 %, což je alarmující číslo,“ konstatuje Josef Richter z centra imunologie a mikrobiologie ústeckého Zdravotního ústavu.

„V kraji jsme už na takových číslech, že doháníme ve výskytu alergických onemocnění Austrálii a Nový Zéland. Tyto země jsou na špici nelichotivého světového žebříčku,“ říká člen Světové zdravotnické organice. „Z pohledu ochrany životního prostředí a zejména ovzduší je tento kraj na tom špatně. I v Německu, v průmyslovém Porýní – Westfálsku, jsou na tom mnohonásobně lépe.“

Lékař upozorňuje zejména na to, že špatné životní prostředí decimuje imunitní systém u nejmladší generace. „Dýchací cesty dítěte se vytváří do 10 let věku. Když je zatížíte, je postižen jejich vývoj. U alergika tak během let může dojít ke komplikacím a astmatického onemocnění,“ připomíná Richter.

Statistiku onemocnění si prohlédněte ZDE - http://www.mediafire.com/?oj3ihjz1i8iti4m

Ten upozorňuje, že děti musí pro vývoj imunity mít dostatečný přísun vitamínů. „Dětem se přestal ve školách dávat vitamín C, přitom vitaminizace jedinců ohrožených nepříznivými vlivy životního prostředí byla vynálezem českých lékařů.“

Podle Josefa Richtera, když už dítě žije ve špatném životním prostředí, jeho tělo se potřebuje nějakým způsobem bránit. Každý člověk by měl dbát na přísun vitamínů, a to díky ovoci a zelenině. „Každý den by člověk měl sníst 600 g zeleniny a 250 g ovoce,“ nabízí jedno z řešení, jak posilovat imunitní systém.

Podle lékaře bylo rovněž zjištěno, že dýchací cesty se pročistí dětem, když jsou minimálně šest týdnů v léčebně na čerstvém vzduchu. „Sledovali jsme děti s onemocněním dýchacích cest, které jsou ve Zlatých Horách v Jeseníkách. Čtyři týdny jsou málo, ideální pro úpravu zdravotního stavu by byl pobyt o dva týdny více.“

„Zejména u dětí je to důležité, aby se vyčistily jejich dýchací cesty. Bohužel tento efekt není stabilní, protože se vrací do znečištěných oblastí,“ připomíná Richter. Ten rovněž upozorňuje, že dětem by se měly podávat další mikronutrienty – vitaminy a minerály. „Spolupracujeme s americkou univerzitou a ve Zlatých Horách tento postup zavádíme,“ říká imunolog.

Výskyt alergie v Ústeckém kraji. Statistika ZDE! - http://www.mediafire.com/?diu0rvydpcq7307

Prach je zabijákem
Richter se snaží mobilizovat veřejnost a politiky tím, že upozorňuje na zničující účinky prachových částic. „Teprve v posledních letech se začaly měřit prachové částice menší než PM 10. Částice o velikosti PM 10 se z větší části zachytí v nose, nebo řasinkami v horních dýchacích cestách. Největší poškození zdraví představují ultrajemné částice PM 2,5 a menší. Ty se u nás neměří vůbec.“

A právě toto je zabiják. „Dostanou se až do plicních sklípků a navázané toxické látky se dostanou do těla a putují v něm,“ nastiňuje imunolog Richter.
To vše pak má za následek, že vzniká zánětlivý proces. „Jsou to kromě alergií, astmatu a nemocí dýchacích cest především kardiovaskulární choroby, mrtvice, vzrůstá i počet dalších onemocnění,“ říká Richter.

A aby toho nebylo málo, Ústecký kraj „vede“ i v té nejsmutnější kategorii – ve výskytu roztroušené mozkomíšní sklerózy, a v degenerativních onemocněních mozku. „Už před rokem 1989 byly nejvíce postiženy okresy Chomutov, Louny, Most, Teplice a Ústí nad Labem. V současné době se připravuje další výzkum,“ říká doktor Richter.

Politici nic nedělají
Imunolog jako viníky znečištěného ovzduší vnímá tři – vedle automobilů a lokálních topenišť, především vysokou koncentraci továren. Například stále vznikají nové spalovny a do kraje se vozí k pálení i nebezpečné odpady. Úřady jen přihlížejí a politici se vymlouvají, že s tím nedokážou nic dělat. „Podle mě je z tohoto hlediska tento kraj odepsaný,“ lakonicky konstatuje lékař Richter.

Litoměřicko straší

Imunolog se v současné době zabývá šokujícím výsledkem výzkumu na Litoměřicku. „Ten výskyt alergií je pro nás záhadou. Doktor Jan Balcar již před mnoha léty zjistil, že u dětí je snížena jedna složka krve, zodpovědná za kvalitní ochranu. V Litoměřicích je to třikrát častější než jinde v kraji a pětkrát více než v republice. Nevíme, proč tomu tak je, co to konkrétně způsobuje. Říkáme tomu Litoměřický syndrom. Předpokládali jsme, že oblast Zahrady Čech bude mít nejméně alergií. Je to nemilé překvapení,“ dodává imunolog ze Zdravotního ústavu.

Litoměřicko je stejně zatížená oblast jako jsou pánevní oblasti kraje.