Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pondělí 23. ledna 2012

Likvidace ostravských ropných lagun se prodraží o miliardu. Čističce totiž hrozí výbuch

23. 1. 2012 | poslední aktualizace: 23. 1. 2012  10:47

Původně smluvené tři miliardy korun na sanaci ostravských ropných lagun po chemičce Ostramo nebudou stačit. Tvrdí to Jiří Jež, generální ředitel státního podniku Diamo, který je garantem zakázky. Co bude se sto tisíci tun odpadu z Ostravy, proto není v této chvíli jasné.

Jedna z největších ekologických státních zakázek - likvidace ostravských ropných lagun po chemičce Ostramo - se prodraží, a to o plnou třetinu. Místo necelých tří miliard korun bude stát zhruba čtyři miliardy.

HN to řekl Jiří Jež, generální ředitel státního podniku Diamo, který je garantem zakázky. Laguny od roku 2007 likviduje sdružení Čistá Ostrava.

Od té doby stoupla původní cena o dalších 650 milionů korun za takzvané vícepráce. "Zajistily, aby se znečištění dál nešířilo, původně se s nimi nepočítalo," upřesnil Jež.

Linka, která hrozí výbuchem

Sdružení Čistá Ostrava slíbilo vyčistit území po sto let staré chemičce za 2,6 miliardy korun (bez DPH). Jenže k tomu připočítává stále další sumy. O další částku sanaci prodraží úprava linky na čištění zemin.

Ta už v areálu Ostrama stojí, jenomže nefunguje, protože ohrožuje výbuchem sousední sídliště. Na lince se musí provést úpravy, na něž už loni v létě Čistá Ostrava žádala příplatek půl miliardy korun. Zatím neúspěšně, podle Ježe se ale požadavek stále řeší.

Otazníků kolem ceny je víc. Údiv budí především "dodatečně objevených" 70 tisíc tun kalů v třetí, nejmladší laguně Ostrama. Ty jdou podle Ježe nad rámec původní smlouvy a přijdou nejméně na 200 milionů korun. "To ale jen, pokud se najdou cementárny, kde se to dá spálit. Když se to bude pálit ve spalovnách, může to stát i dvě miliardy," varuje Jež.
Poslední jímka obsahuje přesně o polovinu více odpadu, než jak tvrdily předběžné průzkumy. Podle šéfa ostravské divize Diama Josefa Havelky průzkumné sondy před lety narazily na "falešné dno", tedy ztvrdlou krustu tři metry pod hladinou nádrže, kterou si pracovníci spletli s betonovým dnem.

Jenomže jímka má na všech dostupných nákresech hloubku mezi 5 a 5,5 metru. Jak si tedy pracovníci průzkumu mohli myslet, že narazili na dno ve třech metrech?

"Průzkum byl nekvalitní," řekl Jež. Čistá Ostrava laguny čistí od roku 2007, jímky měla vyprázdnit do konce minulého roku. Dodatečné množství se objevilo v listopadu, ani ne dva měsíce před vypršením termínu.

Podle Michala Žurovce z ministerstva financí proplatil stát Čisté Ostravě za sanaci zatím 1,17 miliardy korun. Areál má být zcela vyčištěn do konce roku 2018. Jak uvedl Jež, bylo z lagun vytěženo 246 tisíc tun materiálu.

V Česku se spálilo 30 tisíc tun, 100 tisíc tun bylo vyvezeno do Polska (z toho 20 tisíc, jež zachytili tamní inspektoři na skládkách, se má vrátit) a 110 tisíc tun leží u Litvínova.

----------

Laguny Ostramo

4 MILIARDY KORUN

je suma, na kterou se podle Ježe vyšplhá celková hodnota sanací ropných lagun

2,6 MILIARDY KORUN

(bez DPH) byla původní nabídka, se kterou sdružení Čistá Ostrava zakázku vyhrálo

216 TISÍC TUN

byly původní odhady množství kalů ve třech lagunách

70 TISÍC TUN

kalů mělo být celkem obsaženo v nejmenší a nejmladší laguně. Právě tam se po šesti letech, ani ne dva měsíce před koncem prací, objevilo ještě dalších 70 tisíc tun kalů navíc

110 TISÍC TUN

odpadu bylo vyvezeno na sever Čech, kde se mají v cementárně Lafarge u Čížkovic spálit

210 MILIONŮ KČ

je minimální suma, již bude muset podle Ježe stát zaplatit za "nově" objevených 70 tisíc tun kalů

650 MILIONŮ KČ

tolik již bylo vyplaceno na vícepracích nad rámec původního plánu

------------

Ostramo

Ostravská rafinerie minerálních olejů. V roce 2001 zkrachovala, nevyrábí od roku 1997. Do té doby sto let produkovala ropné odpady z výroby. Nahromadilo se jich asi 300 tisíc tun ve třech jímkách. Odpady jsou toxické, silně páchnou, ohrožovaly spodní vody. Areál Ostrama leží uprostřed Ostravy, jen kilometr od sídliště. V roce 2003 stát vypsal na zakázku na likvidaci lagun veřejnou soutěž, garantuje ji do výše 4,4 mld. Kč.

------------

Čistá Ostrava

Sdružení firem Geosan, Aquatest a OHL ŽS v roce 2004 vyhrálo veřejnou soutěž na likvidaci lagun Ostrama. Zvítězilo, přestože nabídlo druhou nejvyšší cenu, díky nabídce, že bude vyrábět z obsahu lagun přidáním uhlí a vápna palivo pro elektrárny či cementárny v regionu.

Geosan, lídr sdružení, je stavební firma, kterou od roku 1999 ovládá vlastnicky neprůhledná Duplessa Investments z Kypru.

-------------

Diamo

Státní podnik, který se kromě těžby uranu zabývá likvidací důlních škod a udržováním odstavených dolů. Stát jeho prostřednictvím řeší také likvidaci ostravských lagun. Diamo připravilo a zorganizovalo soutěž na dodavatele prací, kontroluje jejich průběh, proplácí faktury (z peněz z privatizačního fondu, které posílá ministerstvo financí). Je hlavním garantem zakázky, má na starosti dozor nad ní.

Zdroj: http://byznys.ihned.cz/c1-54497010-likvidace-jedu-po-chemicce-ostramo-bude-o-miliardu-drazsi