Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

úterý 24. ledna 2012

V Ostravě je ještě 100 tisíc tun kalů. Skončí u Litvínova?

Mostecko, Ostrava – V lagunách ostravské chemičky Ostramo se našlo ještě necelých sto tisíc tun ropných kalů, jejichž likvidace se loni neřešila. A začíná diskuze, která zajímá i Mostecko. Bude se kontroverzní náhražka uhlí opět vozit k Litvínovu?

24.1.2012 7:06


Sto deset tisíc tun paliva Geobal 4, který se z kalů vyrábí, leží od loňska v kazetě na nebezpečný odpad na skládce Celio u Litvínova. Odtud se za měsíc začne vozit do čížkovické cementárny ke spálení.

Skládka má v kazetě ještě dost místa a uložení další hmoty by zvládla. Jenže není důvod. Jediný odběratel nemá o další palivo zájem. Stačí mu loni nasmlouvaných 110 tisíc tun. „Nemáme důvod uvažovat o navýšení množství tohoto paliva,“ řekla Deníku Milena Hucanová, mluvčí společnosti Lafarge Cement. Palivo má menší výhřevnost než uhlí a bude tvořit jen 10 až 15 procent hořlavé směsi. Sto deset tisíc tun vystačí na pět šest let spoluspalování.

Krajský úřad zatím nechce předjímat svůj další postup, pokud někdo bude chtít skladovat a likvidovat zbylou ostravskou hmotu v Ústeckém kraji. „Krajský úřad by postupoval v souladu se zákonem,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Na Ostravsku se zatím nahlas debatuje o variantě, že by se další palivo mohlo uložit až na rok a půl v Ostravě – v areálu Ostrama. Sdružení Čistá Ostrava zodpovědné za odstraňování ekologické zátěže žádá o povolení Moravskoslezský krajský úřad. „V žádném případě nevyhovíme tomu, aby tam bylo dlouhodobě nějaké překladiště. Může tam vzniknout mezisklad, který se bude průběžně vyvážet, ale ne že to bude sklad na rok a půl. Ani na rok ne,“ řekl Deníku náměstek tamního hejtmana Miroslav Novák. Ostravská radnice navrhla, aby v případě vydání integrovaného povolení muselo sdružení složit zálohu v ceně paliva. Kdyby v Ostravě leželo i po lhůtě, Ostrava by z kauce zajistila likvidaci. „Nechceme riskovat, že nám to tady zůstane natrvalo,“ sdělil Deníku primátor Ostravy Petr Kajnar.

Litvínovská radnice loni tušila, co může nastat, a proto se předem připravila. „Město Litvínov přijalo k otázce možného zvyšování kalů z Ostravy na skládce Celio usnesení v listopadu 2011,“ upozornil starosta Milan Šťovíček.

Pokud se začne jednat o dovozu paliva, radnice bude požadovat, aby změna integrovaného povolení byla projednána v režimu podstatné, nikoliv nepodstatné změny, což umožní široké veřejnosti úplnou informovanost a zejména možnost vyjádřit se k takovému záměru.

Bude také prosazovat, aby přeprava, skládkování i následné spalování bylo podrobeno posouzení vlivu na životní prostředí v rámci tzv. velké EIA.

Do doby než budou splněny první dva požadavky města, bude město proti uskladnění dalších kalů z Ostravy na skládku Celio.

Stanovisko Celia se v pondělí nepodařilo zjistit.

Zdroj: http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/v-ostrave-je-jeste-tisic-tun-kalu-skonci-u.html