Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 2. února 2012

Nové zjištění: Stát chtěl před veřejností spalování kalů tajit

Ústecký kraj – Výroky, které pronesl ředitel státního podniku Diamo, naznačují, že stát v tichosti usiloval o spálení ostravských kalů, aniž by se o tom veřejnost měla dozvědět. 

Autor: Radek Pešout Ing. 2.2.2012 20:30

„Víte, co je u nás výrobků z nebezpečných odpadů? Z popílků a podobně? Používají se například ve stavebnictví,“ pronesl Jiří Jež pro Hospodářské noviny.

„Diamo vyhlásilo veřejnou soutěž a Čistá Ostrava to vyhrála. Nemáme sebemenší právo mluvit do toho, co s materiálem kdo potom dělá či kam to vyváží. Kdyby se sanace neřešila přes to palivo, mohla být dražší. Nestála by čtyři, ale třeba dvanáct miliard korun. My jsme VVUÚ o žádný certifikát nežádali a ani jsme žádný neobdrželi. To žádala firma Baltom,“ uvedl ředitel státního podniku, který spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Jiří Jež rovněž přiznal, že nyní se neví, kde se další kaly budou spalovat. „Čížkovice mají smlouvu jen na to, co je nyní uskladněno u Litvínova. Ale teď, po tom mediálním tlaku, je otázka, zda vezmou i to množství navíc. Jestli ne, bude sanace mnohonásobně dražší.“

„Nebýt toho, že to naše noviny začaly rozvrtávat, tak s tím žádný problém nebyl,“ postěžoval si ředitel státního podniku. Ten také „svérázně“ odpověděl na otázku, proč se kaly nespalovaly v okolí Ostravy: „Protože všichni byli proti. Já bych to taky za barákem nechtěl spalovat.“

„Spalují se i horší věci, spálila se třeba celá Pozďátka, to byla skládka nebezpečných odpadů u Třebíče, taky jsme ji likvidovali. Nikdo o tom pořádně ani nevěděl, spálila se bez problémů. Tady se někdo rozhodl, že to zveřejní, že to bude komplikovat,“ zaspekuloval Jiří Jež.


Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/kaly20120202.html