Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

středa 28. března 2012

125 555 600 Kč zaplatily vloni firmy za znečišťování ovzduší

Litoměřicko – Ta částka v titulku je souhrn plateb, které zaplatili velcí znečišťovatelé, jejichž továrny jsou umístěny v Ústeckém kraji. Zaplatili proto, že denně vypouštějí špínu z komínů.

Zamořují ovzduší a z vybraných peněz se mají jaksi „vykoupit“. Peníze pak mají být použity na ekologická řešení. V právě projednávaném zákonu o ovzduší průmyslové podniky, zejména elektrárny, teplárny či chemický průmysl usiluje o jedno  –  neplatit nic. Průmyslníci to obhajují tím, že jejich firmy budou vůči zbytku Evropy a světa nekonkurenceschopné a v konečném důsledku to zaplatí zákazníci a odběratelé  tepla.

Finální podobu zákona mají ve svých rukou po vrácení senátem opět poslanci. Ti z větší části slibují, že poplatky budou zachovány, i když vyčíslování sazeb už bude jiné, než dosud.

Deník zjistil, kolik velcí znečišťovatelé v Ústeckém kraji na poplatcích zaplatili. Za rok  2011 to bylo 125 555 600 korun . Poplatkové hlášení podalo celkem 147 provozovatelů zvláště velkých a velkých zdrojů znečišťování ovzduší. Ústecký kraj je společně s Ostravskem „premiantem“ v množství znečišťovatelů.

Z pohledu výše sazeb je největším znečišťovatelem ČEZ, který má pět elektráren: Elektrárna Prunéřov II (26 944 200 Kč), Elektrárna Počerady (20 512 500 Kč), Elektrárna Ledvice  (13 324 200 Kč), Elektrárna Prunéřov I (6 763 400 Kč), Elektrárna Tušimice (2 108 600 Kč).

Dalšími znečišťovateli z pohledu poplatků jsou teplárny a petrochemie Unipetrol RPA s United Energy v Komořanech  na Mostecku, teplárna v Trmicích u Ústí a AGC Flat v Teplicích. 

Z pohledu Litoměřicka je jasné, že region je ve zdrojích znečišťování ovzduší rovnocenný okresům v pánevní oblasti.

Z údajů, které Deníku poskytl  krajský úřad, vyplývá, že na malé ploše je minimálně osm velkých znečišťovatelů.  Nejvíce platí lovosický Glanzstoff Bohemia za emise sirouhlíku, což je vysoká sazba za znečišťování ovzduší (20 446 200 Kč).
Následuje Mondi Štětí, celulózka (1 946 300 Kč), energetika (1 010 500 Kč). Dále následuje Lovochemie kde je zpoplatněno vypouštění TZL, SO2, NOx, CO, NH3, fluoru a jeho anorganických sloučenin (jako HF). Platí i Lafarge Cement, a to za vypouštění TZL, SO2, NOx, HCl, HF, Cd, Tl, Hg, Sb, As, Pb, Cr, Co, Cu, Mn, Ni, V, dioxinů, furanů, TOC, VOC – jak uvedl na dotaz Deníku krajský úřad.
„Poplatky pouze vyměřujeme. Tyto poplatky vybírá a vymáhá celní úřad na základě rozhodnutí vydaných naším úřadem,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.


Jak to vidí Svaz chemického průmyslu České republiky

Zcela se opomíjí fakt, že díky obrovským investicím do ekologických opatření snížil průmysl v období 1990 až 2010 emise pevných látek zhruba desetkrát, emise oxidů síry více než desetkrát a emise oxidů dusíku o více než jednu polovinu.

V kampani o poplatcích za průmyslové emise také zaniká skutečnost, za co všechno chemický průmysl (a další sektory) již platí a bude muset platit: vedle nákladného nařízení REACH jsou to i nákupy povolenek v systému EU ETS, náklady spojené s novým integrovaným povolením – obé v řádech desítek miliard korun. K tomu připočtěte vícenáklady na energie spojené s podporou obnovitelných zdrojů, opět v řádu desítek miliard Kč. A k tomu chceme, aby průmysl byl konkurenceschopný a profitní a odváděl daně do rozpočtu. A zároveň, aby se v naší zemi uchoval a udržel a fungoval jako solidní a stálý zaměstnavatel.

Svaz chemického průmyslu ČR proto považuje za nepřijatelný pozměňovací návrh senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí k návrhu zákona o ochraně ovzduší. Tento návrh, budící dojem návrhu motivujícího průmysl k úsporám emisí, obsahuje však řadu nedostatků, které povedou k plné poplatkové povinnosti pro firmy všech velikostí i při maximální snaze o snížení emisí.

(redakčně kráceno)
Ladislav Novák, SCHP ČR

NA LITOMĚŘICKU JSOU POVAŽOVÁNI ZA VELKÉ ZNEČIŠŤOVATELÉ Z POHLEDU VÝŠE POPLATKŮ TITO:

Glanzstoff Bohemia v Lovosicích
Mondi ve Štětí
Lovochemie v Lovosicích
Lafarge Cement v Čížkovicích
ale také například Masokombinát Procházka v Roudnici nad Labem nebo Opavia – LU v Lovosicích či teplárna v Litoměřicích
Zdroj: Krajský úřad Ústeckého kraje
Autor: Radek Pešout Ing.

Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/125-555-600-kc-zaplatily-vloni-firmy-za-znecistovani-ovzdusi-20120328.html