Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 15. března 2012

Dopis odeslaný do cementárny Lafarge Cement, a.s.

 Lafarge Cement, a.s.
Vážený pan Ing. Ivan Mareš
Čížkovice čp. 27,
411 12


V Praze dne 14. března 2012

Vážený pane řediteli,

naše advokátní kancelář v současné době poskytuje právní poradenství občanské iniciativě Občané proti kalům a občanskému sdružení Public Interest o.s., které v poslední době protestují proti spalování toxických odpadních kalů z ostravských lagun Ostramo v cementárně v Čížkovicích. Jako zástupce výše zmíněných sdružení jsem oprávněna Vám sdělit, že naši klienti velmi oceňují rozhodnutí společnosti Lafarge Cement, a.s. zveřejněné 27. 1. 2012, ohledně „druhé poloviny“ ostravských kalů, které cementárna v Čížkovicích údajně nespálí.

V tomto ohledu jsme pověřeni našimi klienty upozornit společnost Lafarge Cement, a.s. na některé právní aspekty odpovědnosti za znečištění životního prostředí. Tzv. ekonomická odpovědnost znečišťovatele životního prostředí je často chápána jako jediná odpovědnost, kterou dotyčný znečišťovatel má (tj. že se z odpovědnosti za znečištění tzv. „vykoupí“ poplatky či daněmi). Jedná se nicméně o velmi častý omyl. Odpovědnost přicházející v úvahu je nejen správněprávní (resp. trestněprávní), ale také občanskoprávní a dále tzv. speciální ve smyslu zákona o životním prostředí.

Zákon o životním prostředí v tomto ohledu definuje znečišťování životního prostředí jako vnášení takových činitelů do životního prostředí, které jsou svou podstatou nebo množstvím cizorodé pro dané prostředí. Tzv. ekologická újma je pak ztráta nebo oslabení přirozených funkcí ekosystémů, vznikající poškozením jejich složek nebo narušením vnitřních vazeb a procesů v důsledku lidské činnosti. Ekologická újma přitom není zákonem nijak kvantifikována, proto jakékoli oslabení zmíněných ekosystémů je nutno považovat za ekologickou újmu.

Zákon dále stanoví některé konkrétní povinnosti, např. v § 17 uvádí výslovně, že každý je povinen, především opatřeními přímo u zdroje, předcházet znečišťování životního prostředí a minimalizovat nepříznivé důsledky své činnosti na životní prostředí. Dále každý, kdo svou činností znečišťuje životní prostředí (tedy i společnost Lafarge), je povinen na vlastní náklady zajišťovat sledování tohoto působení. Opět zákonem není kvantifikováno toto sledování působení, a proto je podle všeho nutno vycházet z toho, že povinnost je univerzální a sledování je nutno provádět nepřetržitě (prevenčně).

K výše uvedenému doplňujeme, že obecné i zvláštní povinnosti podle zákona o životním prostředí a souvisejících předpisů jsou podloženy odpovědností za újmu na životním prostředí. Odpovědnost za ekologickou újmu je rozvedena ve zvláštním zákoně o ekologické újmě a o její nápravě. Tento předpis, který provádí příslušné evropské normy, zásadně stanoví odpovědnost za újmu jako odpovědnost objektivní, to znamená, že tato odpovědnost je dána i bez protiprávního jednání nebo zavinění.

Jak bylo výše uvedeno, zmíněná tzv. ekologická újma se dotýká všech ekosystémů, které mohly být jakkoli ovlivněny. Ve stížnosti, zpracované naší kanceláří, proti České republice k Evropské komisi byly některé tyto ekosystémy výslovně uvedeny, zde se omezíme pouze na konstatování, že potenciálně dotčených ekosystémů, a to jak rostlinných tak živočišných, mohou být minimálně řádově desítky.

Druhou velkou oblastí odpovědnosti znečišťovatele, na níž bychom chtěli společnost Lafarge Cement a.s. zvláště upozornit, je odpovědnost občanskoprávní. Ta vychází z ust. § 420a občanského zákoníku.

Jedná se o tzv. škodu způsobenou provozní činností. Upozorňujeme, že tato škoda má také objektivní povahu, to znamená, že ten, kdo provádí nějakou provozní činnost, je odpovědný za její výsledek a je nepodstatné, zda při svém provozu dodržel všechny platné právní předpisy. Možnost zproštění se odpovědnosti zákon omezuje na případy, kdy škoda byla způsobena neodvratitelnou událostí nemající původ v provozu anebo vlastním jednáním poškozeného (poškozených). Prokázání těchto skutečností (důkazní břemeno) je přitom na odpovědném provozovateli.

V tomto ohledu již z výsledků zkoumání zdraví občanů žijících v oblasti zasažené zplodinami z cementárny Lafarge Cement a.s., zejména s ohledem na zvýšený výskyt respiračních onemocnění, imunologických poruch a alergických reakcí, je více než zřejmé, že odpovědným subjektem je společnost Lafarge Cement a.s., jakožto provozovatel, který za výsledek (důsledky) své činnosti na zdraví těchto osob odpovídá. V tomto směru jsou ohroženy zejména děti, u kterých jsou zřejmé jak alergické, tak jiné respirační a imunologické problémy, bývající často chronické (tj. celoživotní).
Náhrada za škodu na zdraví všech těchto poškozených by mohla při svém vyčíslení dosáhnout astronomických částek.

Vážený pane řediteli, tuto zprávu prosím berte pouze jako upozornění na veškeré další právní dopady produkce znečištění ovzduší, které naši klienti v současné době zvažují uplatnit. Našim klientům je jasné, že v současné ekonomické krizi je velice obtížné udržet průmyslové podniky funkční a prosperující, proto zejm. s ohledem na shora uvedené věříme, že důsledně zvážíte další kroky v oblasti „spalování toxických odpadních kalů z ostravských lagun Ostramo“, zejm. ve vztahu k jejich dopadu na chod a následnou hodnotu podniku v očích akcionářů.

V případě jakýchkoli dotazů, stejně jako v případě jiných návrhů týkajících se současné situace nás prosíme neváhejte kontaktovat.
___________________________________
za občanskou iniciativu Občané proti kalům
a občanské sdružení Public Interest, o.s.
JUDr. Michaela Šubrtová, advokátka


Zdroj: http://www.protikalum.cz/aktuality.html