Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 23. března 2012

Odpověď: Spalování ostravských kalů

ODPOVĚĎ pro Jitku Pavlíkovou, Sedmička, z 19. března 2012
 
Dotaz (v původním znění):


Dobrý den, paní Hanáčková,

podle poslední tiskové zprávy, kterou jste posílala ke spalování ostravských kalů, byla zpráva o kontrole na skládce Celio. Pokud dobře počítám, lhůta pro výsledky ještě nevypršela.

Chtěla jsem se zeptat, jaké má kraj prostředky, pokud se ukáže, že na Celiu nebude všechno v pořádku. Dokáže zjednat nápravu okamžitě, to je během několika hodin?

Druhý dotaz - už se děje něco kolem žaloby ohledně nečinnosti Krajského úřadu, kterou podali ekologové? (viz jejich požadavek na změnu integrovaného povolení na hodnoty měřených emisí při spalování)

Odpověď:

Co se týká stability materiálu, již z kontroly je zřejmé, že je v pořádku a ke změnám nedochází. Laboratorní výsledky budeme znát nejdříve příští týden. Pokud by z analýz složení materiálu vyplývalo, že neodpovídá limitům nastaveným pro spalování v čížkovické cementárně, okamžitě by se přestalo se spalováním. Poté by musel krajský úřad zahájit správní řízení s majitelem uloženého odpadu.

Krajský úřad je zcela nesmyslně viněn z nečinnosti. K nečinnosti v žádném případě nedošlo, na každý dopis, výzvu či podnět úřad v zákonné lhůtě odpověděl. Pro změnu integrovaného povolení nebyly shledány zákonné důvody. To potvrdilo i ministerstvo životního prostředí, když zamítlo návrh na přezkum.

Připravila:
Mgr. Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí
odbor kanceláře hejtmana Ústeckého kraje
Velká Hradební 48, 400 02 Ústí nad Labem
tel. 475 657 726
mob. 737 203 666
hanackova.m@kr-ustecky.cz
 
Zodpovídá: Mgr. Alena Tichá
Vytvořeno / změněno: 23.3.2012 / 23.3.2012 | Účinnost do: 23.4.2012
 
Zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=450018&id=1666219