Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 22. března 2012

Policie se již začala zabývat případem exekutora Višvadera

vydáno: 22.03.2012, 17:32 | aktualizace: 22.03.2012 20:42

Praha - Pražská policie se již začala zabývat případem exekutora z exekutorského úřadu Prahy-západ Jozefa Višvadera, který je podezřelý ze zpronevěry více než 80 milionů korun. Peníze složila loni v prosinci na Višvaderův účet společnost Geosan Group v rámci exekučního řízení. Ministerstvo spravedlnosti a exekutorská komora kvůli tomu v úterý podaly trestní oznámení. Policie již zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zpronevěry, řekl dnes ČTK mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Policie po muži pátrá.

Firma složila u exekutora peníze jako takzvanou jistotu, tedy zálohu ve výši údajného dluhu, aby jí například nebyl blokován majetek. Společnost Geosan Group v úterý uvedla, že 80 milionů korun složila na účet exekutora 6. prosince 2011 a do konce měsíce peníze zmizely. Upozornila také na to, že se již řadu dnů neúspěšně pokouší exekutora kontaktovat a není jasné, kde se v současnosti nachází.
Vedle toho vyšlo najevo, že muž byl před lety odsouzen a soudy nedávno rozhodly o tom, že má jít do vězení. Ministerstvo již kvůli tomu zahájilo řízení o jeho odvolání z funkce. Podle úřadu dostal původně za podvod tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let, pravomocný verdikt padl v listopadu 2005. Podle ředitele tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Jiřího Hovorky soud minulý týden úřad informoval o tom, že se Višvader ve zkušební době podmíněného trestu neosvědčil a měl by tak vykonat trest.
Stížnost Višvadera proti usnesení, kterým Obvodní soud pro Prahu 8 rozhodl o přeměně podmíněného trestu v nepodmíněný, Městský soud v Praze projednal ke konci února. "Stížnost jsme zamítli," řekla dnes ČTK mluvčí městského soudu Martina Lhotáková.
Ministerstvo také upozornilo na to, že ačkoli exekutorská komora kvůli pravomocnému odsouzení Višvadera v minulosti navrhla jeho odvolání z funkce, tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec v červenci 2006 návrhu nevyhověl a ve funkci ho ponechal.
"Interpretace současného vedení ministerstva, které poukazuje na to, že jsem před šesti lety neodvolal soudního exekutora, je prasárna největšího kalibru. Zejména proto, že se bez přístupu k tehdejším dokumentům těžko mohu bránit a pamatovat si po šesti letech detaily je téměř nemožné. Nicméně jsem přesvědčen, že nedošlo k odvolání proto, že v průběhu řízení o odvolání exekutorská komora stanovisko změnila a na odvolání netrvala," sdělil dnes ČTK Němec.
Podle ministerstva to však bylo jinak. Návrh na odvolání Višvadera podle Hovorky zaslal Němcovi ke konci února 2006 viceprezident exekutorské komory Karel Urban. Němec se pak prý v červnu dotázal tehdejšího prezidenta komory Juraje Podkonického, zda na návrhu trvá. Němec podle Hovorky "v zájmu objektivity rozhodnutí" mimo jiné upozorňoval na to, že Višvader spáchal trestný čin "před poměrně dlouhou dobou" a ještě předtím, než se stal exekutorem.
Na to prý nikdo z komory nereagoval. Němec pak podle Hovorky poslal Podkonickému ještě jeden dopis. Podkonický podle ministerstva odpověděl, že komora splnila podáním návrhu na odvolání Višvadera svou zákonnou povinnost a rozhodnutí nechává na Němcovi. Exministr pak v červenci Podkonického a Višvadera informoval o tom, že práva na odvolání nevyužije. Višvaderovi podle Hovorky sdělil, že přihlédl k tomu, že trestný čin spáchal před jmenováním do funkce exekutora, a že vzal v úvahu i způsob spáchání trestného činu, uložený trest nebo to, že v té době ještě Nejvyšší soud nerozhodl o jeho dovolání.
Autor: ČTK
www.ctk.cz
Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/tema/zpravy/policie-se-jiz-zacala-zabyvat-pripadem-exekutora-visvadera/772387&id_seznam=6428