Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

sobota 21. dubna 2012

Čížkovické spalování kalů lidé parodovali, má to být precedens

vydáno: 21.04.2012, 12:37 | aktualizace: 21.04.2012 15:53
Čížkovice (Litoměřicko) - Zhruba 120 lidí se dnes dopoledne sešlo na protestním happeningu proti spalování ropných kalů v cementárně Lafarge v Čížkovicích na Litoměřicku. Z vedení cementárny si dělali legraci a přirovnávali ho k ropákům, o nichž sehráli pohádku. Spalování už zastavit asi nepůjde, ale mělo by být ponaučením pro další podobné plány v okolí, řekl novinářům organizátor mítinku Libor Pisklák.

Ekologie je na severu Čech dlouhodobě ožehavé téma, ale takovou pozornost jako spalování kalů v Čížkovicích za poslední roky vyvolalo máloco. Cementárna si koupila 110.000 tun paliva, vytvořeného smícháním ropných zbytků z Ostravska a vápna, které teď přidává do palivové směsi. Ušetří tím ročně řádově miliony korun za uhlí. Spalování i přes odpor části veřejnosti začalo naplno letos v březnu a mělo by pokračovat dalších pět let.
Místní se ale ještě nevzdali a dnes se vedení firmy připomněli happeningem, při němž s transparenty prošli k hlavní bráně závodu a přímo pod okny vedení sehráli úsměvnou pohádku o ropácích, odkazující na stejnojmenný film Jana Svěráka z roku 1988. Vedení firmy v ní s obskurním živočišným druhem nepřímo srovnali. Pisklák ale přiznává, že se spalováním už mnoho nezmohou. "Je aspoň dobře, že se o celém problému začalo mluvit. Podobných znečišťovatelů je tu víc a úřady by si při dalších podobných plánech měly uvědomit postoj lidí," řekl Pisklák.
Vedení Lafarge demonstraci nechápe. "Moc nevím, co tou akcí chtějí dosáhnout. Naše firma se hodně otevřela, zveřejňujeme všechny údaje a také nic neporušujeme. Jeden dům s topením na uhlí škodí víc než 50 cementáren," řekl ČTK odborný ředitel Lafarge Jan Votava, který demonstraci přihlížel i s ochrankou. Ta ale nijak nezasahovala, takže lidé před polednem vyrazili zpátky do vesnice.

Autor: ČTK
www.ctk.cz