Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 13. dubna 2012

Exekutor Višváder je zpět v ČR, policie ho převezla do věznice

vydáno: 13.04.2012, 20:54 | aktualizace: 13.04.2012 21:33
Praha - Exekutor Jozef Višváder, který je podezřelý ze zpronevěry více než 80 milionů korun, přiletěl dnes v podvečer v doprovodu policie z Rumunska do České republiky. Kriminalisté ho eskortovali do věznice, informovala tisková mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková. Višváder byl v Rumunsku v rámci eurozatykače zadržen před třemi týdny. Údajně se pokoušel dostat na Ukrajinu, aby unikl vězení.


Višváder působil na exekutorském úřadu Prahy-západ. Společnost Geosan Group peníze složila na Višváderův účet loni v prosinci v rámci exekučního řízení. Šlo o takzvanou jistotu, tedy zálohu ve výši údajného dluhu, aby firmě například nebyl blokován majetek. Suma ale zmizela a firmě se nedařilo s exekutorem spojit. Ministerstvo spravedlnosti a exekutorská komora kvůli tomu podaly trestní oznámení.
Exekutor byl už v minulosti odsouzen za podvod k podmíněnému trestu. Ve zkušební době se ale neosvědčil. Obvodní soud pro Prahu 8 tak loni v říjnu rozhodl o tom, že má exekutor putovat za mříže. Městský soud v Praze rozhodnutí potvrdil ke konci února. Obvodní soud pak 12. března zaslal Višváderovi výzvu k nástupu do vězení. Muž však zmizel za hranicemi.
Ministerstvo již kvůli případu zahájilo řízení o odvolání exekutora z funkce.
Autor: ČTK
www.ctk.cz
 Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zpravy/781864