Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

středa 11. dubna 2012

Zadržený exekutor Višvader požádal v Rumunsku o azyl

PRAHA / 19:46, 11. 04. 2012

Exekutor Jozef Višvader, který je podezřelý ze zpronevěry 80 milionů korun a 25. března jej na základě mezinárodního zatykače zadrželi příslušníci SIRENE v Rumunsku, požádal o v této zemi azyl. Snaží se tak vyhnout vydání do ČR, řekl Mediafaxu dobře informovaný zdroj.
Hledaný exekutor byl zadržen při pokusu o přejezd hranice do Ukrajiny v osobním vozidle. Podle zdroje se zadržený žádostí o azyl snaži zdržet, nebo se zcela vyhnout vydání do České republiky. Zatím je v Rumunsku umístěn v policejní cele a je zahájeno předávací řízení.
Jozef Višvader čelí obvinění ze zpronevěry a zneužití pravomoci veřejného činitele. Je podezřelý z toho, že zpronevěřil více než 80 milionů korun, které na jeho účet složila vloni v prosinci společnost Geosan Group v rámci exekučního řízení. Ministerstvo spravedlnosti na něj podalo trestní oznámení. Višvader byl už v jiném případu odsouzen a měl by nastoupit do vězení.
Exekutorská komora již jmenovala Višvaderova zástupce Milana Makaria, který přebere veškerou agendu Višvadera.
Exekuci na Geosan nařídil Okresní soud v Kolíně loni na podzim kvůli pohledávce 74,6 milionu korun liberecké firmy Baltom. Ta zajišťovala většinu prací na likvidaci lagun bývalé ostravské chemičky Ostramo.
Luboš Kavka

Zdroj:  http://www.mediafax.cz/krimi/4038181-Zadrzeny-exekutor-Visvader-pozadal-v-Rumunsku-o-azyl