Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 4. května 2012

Laguny Ostrama smrdí dál. Peníze jsou pryč a firmy mlčí

Ostrava - Další peníze na těžbu a nová státní zakázka. Tak se bude vyvíjet dění kolem ostravských ropných lagun, které měly být už dávno pryč. Lidé nevěří, že se někdy nepříjemného zápachu z kalů definitivně zbaví.

Mysleli si, že budou mít konečně pokoj. Štiplavý zápach z lagun je ale dál obtěžuje. Obyvatelé sídlišť v okolí areálu ropných lagun Ostramo v těchto horkých dnech nemohou ani otevřít okno, aby vyvětrali.
Lidé nemohou ani vyvětrat, Čistá Ostrava zarytě mlčí

„Ten smrad je okamžitě v celém bytě. Nejhorší to je, když je nižší tlak," říká Miroslava Pokorná, matka roční Elišky, která bydlí v ulici Generála Hrušky. Zápach znepříjemňuje život i důchodkyni Marii Kašparové. „Když už se tím trápíme, tak nám mají aspoň zlevnit nájem," míní žena, která v okolí lagun žije už sedmatřicet let.

„Člověk od toho neuteče, smrdí to pořád. Zajímalo by mě, kdy se toho sajrajtu konečně nadobro zbavíme," ptá se žena. A stejnou otázku si kladou další desetitisíce lidí, kteří bydlí na fifejdském sídlišti.

Deník se pokoušel zjistit, co se v současné době v areálu Ostrama děje. Zda se laguny po „zimním spánku" zase začaly odtěžovat. Společnost Čistá Ostrava, která má těžbu na starosti, ale zarytě mlčí. Na otázky, které redakce odeslala zhruba před týdnem, nepřišla do zatím žádná odpověď.
Jaká je další budoucnost lagun?

Co tedy bude s lagunami, za jejichž likvidaci stát zaplatil už dvě miliardy korun? V současné době zbývá odtěžit ještě zhruba sto tisíc tun kalů, které zůstávají v poslední laguně, a podle původních průzkumů se o nich nevědělo. Nezodpovězenou otázkou zůstává to, proč se celkové množství kalů v ostravských lagunách nezjistilo už dříve.

Předseda Moravskoslezské hornické společnosti Ivo Černý, který je soudním znalcem v oboru hornictví a těžby nerostů, už dříve serveru Aktuálně.cz řekl, že považuje za naprosto nesmyslné, aby nebylo předem jasné, jak velké množství kalů laguny obsahují. „Možná chtěli ušetřit, a proto průzkum odbyli. Nebo v tom byl nějaký jiný záměr," sdělil.

Jisté je, že likvidace zbylého množství kalů bude stát další peníze. Kolik, zatím nikdo nedokáže říct.

Finance by měl poskytnout stát

„Termín zahájení prací na odstranění nadlimitního množství surové sludge, stejně jako předpokládanou finanční částku nelze v tomto okamžiku předjímat. Na odtěžení a využití nadlimitního objemu kalů, které nebyly předmětem původní zakázky, bude zadána veřejná zakázka. Současně se chystá žádost vládě ČR o navýšení státní garance pro řešení nadlimitního objemu kalů," sdělila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Veronika Forejtová.

Na rozdíl od sdružení Čistá Ostrava nastínila i dobu, kdy by se mohli lidé největší ekologické zátěže v Česku konečně zbavit.

„Původně měly být kaly odtěženy do konce roku 2012, pak změněným stanoviskem ministerstva průmyslu do konce roku 2011. Tento termín byl splněn. Termín odtěžení nadlimitního objemu kalů bude předmětem zadání veřejné zakázky. Náš předpoklad je do konce roku 2014," informovala Veronika Forejtová.

Obyvatelé Fifejd jsou skeptičtí

K tomu jsou ale lidé na Fifejdách skeptičtí. „Moc tomu nevěřím. Už tolikrát nám slibovali, že to bude pryč, a pořád nic," míní Marek Vitásek. Lidé se také bojí, aby se neopakovala situace z loňského podzimu, kdy do ovzduší v Ostravě unikl třicetipětinásobek povoleného limitu oxidu siřičitého.

POSTŘEH TEREZY KRUMPHOLZOVÉ

Jsou bedlivě střeženy ze všech stran. Dostat se do areálu ropných lagun Ostramo je stejně tak nemožné, jako získat jakékoliv informace o jejich těžbě. Obyvatelé sídlišť, kteří musejí smrad z lagun dýchat, mají právo vědět, co se v jejich okolí děje.

Takové tajnůstkaření společností, které mají sanaci na starosti, navíc vede k různým spekulacím a zbytečné zlobě veřejnosti. Část ropných kalů v areálu Ostrama stále zůstává, peníze jsou utraceny.

Bude vypsána nová státní zakázka a kolik to bude stát, zatím nikdo neví. Stejně jako nikdo neví, kdy se laguny zase začnou těžit. Lidem na Fifejdách bohužel nezbývá nic jiného, než čekat na to, jestli aspoň rok 2014 bude konečně tím, kdy laguny nadobro zmizí zpod jejich oken.

Autor: Tereza Krumpholzová


Zdroj: http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/laguny-ostrama-smrdi-dal-penize-jsou-pryc-a-firmy-mlci-20120504.html