Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

úterý 5. června 2012

Geosan Group musí za pochybení při likvidaci ropných lagun v Ostravě zaplatit pokutu 5,5 milionu

OSTRAVA / 13:02, 05. 06. 2012

Ministerstvo životního prostředí uložilo firmě Geosan za nesprávný postup při nadlimitním úniku oxidu siřičitého při likvidaci ropných lagun v Ostravě pokutu 5,5 milionu korun. Mediafaxu to v úterý potvrdil mluvčí ministerstva Matyáš Vitík s tím, že proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat.
Pokutu ministerstvo firmě Geosan Group udělilo za porušení podmínek integrovaného povolení, neboť firma při nadlimitním úniku oxidu siřičitého loni v září nezastavila další práce a únik navíc nenahlásila.
"Pokuta tedy měla dvě části a ministerstvo potvrdilo část ve výši 5,5 milionu korun za to, že v momentě, kdy došlo k nadlimitnímu úniku, firma pokračovala v práci," řekl mluvčí a dodal, že druhá část pokuty ve výši 500 tisíc korun byla zrušena a vrácena k novému projednání České inspekci životního prostředí.
Oxidy síry unikající z lagun opakovaně loni na podzim mnohonásobně překročily povolené koncentrace. V září stanice naměřily i 4300 mikrogramů, maximální hodinový limit je přitom 350 mikrogramů, uspokojivá je situace do 120 mikrogramů na metr krychlový.
Ropné laguny v Ostravě likviduje sdružení firem Čistá Ostrava v čele s firmou Geosan, které vyhrálo třímiliardovou státní zakázku. Těžit se začalo v roce 2008.
Ilona Honusová

Zdroj: http://www.mediafax.cz/ekonomika/4064734-Geosan-Group-musi-za-pochybeni-pri-likvidaci-ropnych-lagun-v-Ostrave-zaplatit-pokutu-5-5-milionu