Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pondělí 1. října 2012

Budoucí hejtmani jsou proti kalům. A po volbách?

Ústecký kraj – Kaly. Bude jich 110 tisíc tun, které už v regionu máme? Nebo dalších 100 000 tun, které v ostravských lagunách ještě zbyly? Zelenou nebo STOP tomu může dát Ústecký kraj.

Souhlas Ústeckého kraje požaduje v připomínkách k veřejné soutěži na odtěžení zbylých kalů ministerstvo životního prostředí.

Bezprostředně před vyhlášením soutěže totiž státní podnik Diamo, zastupující stát, avizuje, že lepší možnost na likvidaci kalů, než jejich uložení na skládce u Litvínova a spálení v čížkovické cementárně, nezná.

Vloni vedení kraje při klíčovém hlasování o změně integrovaného povolení dovoz kalů do našeho kraje odsouhlasilo. Jak se volení zástupci lidí zachovají nyní? Teď před volbami nám kandidáti na hejtmany řekli: „Za sebe musím říci, že jsem již jednou zvedla ruku pro odmítnutí tohoto záměru a udělala bych to zas," tvrdí hejtmanka a lídr ČSSD Jana Vaňhová. Dodala, že podobná podmínka měla být i při předchozí zakázce.

„S něčím podobným bych nesouhlasil. Ústecký kraj má již dostatečně postižené životní prostředí," řekl Oldřich Bubeníček, lídr KSČM, která podle posledních předvolebních průzkumů může zvítězit v říjnových krajských volbách.

Podle lídra ODS Vladislava Rašky by o takovém problému neměla rozhodovat jen rada, ale zastupitelstvo a veřejně, aby bylo možné otázku prodiskutovat. „Za sebe mohu říci, že nevidím logiku v tom, aby se kaly vozily přes celou republiku. Měly by se zlikvidovat blíže, nejlépe v místě svého uložení," prohlásil. Kategorické NE vyslovil i Jiří Paroubek za NS-LEV 21: „Toxické kaly se tu mají i nadále pálit. Pochybuji, že by se občanům lépe dýchalo." Nekompromisní je i lídr TOP 09 a starostů Karola Haasová. „Nelze připustit další znečišťování ovzduší. Má to velmi výrazný vliv na zdraví obyvatel," prohlásila. Na otázku Deníku neodpověděl lídr Severočechů.cz Jiří Zelenka.

Jednoznačné NE ale u politiků někdy znamená i ANO. Například hejtmanka loni opravdu zvedla ruku pro odmítnutí záměru. Jen za 14 dnů svůj postoj diametrálně přehodnotila a zvedla ruku znovu: Ale pro jeho podporu.

Stanovisko MŽP k tzv. projektu pro zajištění financování sanační akce Nápravné opatření Laguny Ostramo:

„Pokud by případný vítěz veřejné zakázky (na likvidaci zbylých 70 100 tis. tun - pozn. red.) navrhl pokračovat v ukládání kalů z lagun na skládku společnosti CELIO a.s. a spalování v cementárně Lafarge a.s. v Čížkovicích, pak jenutné primárně získat explicitní souhlas Ústeckého kraje, uskutečnit příslušné změny integrovaných povolení pro dotčená zařízení a eliminovat již v počátcích sporné oblasti, které byly formulovány rovněž v podané žalobě (Greenpeace a dalších - pozn. red.): obsah nebezpečných látek v kalech, nebezpečné vlastnosti kalů, dostatečný monitoring ve vztahu ke kalům, vliv na zdraví obyvatel a další."

Autor: Vít Lukáš

Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/budouci-hejtmani-jsou-proti-kalum-a-po-volbach-20121001.html