Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

neděle 11. listopadu 2012

Skládka Celio žádá o rozšíření prostoru, souvislost s kaly odmítá

Most Obavy lidí v Ústeckém kraji z uskladnění dalších 100 tisíc tun kalů, které zbývají k odtěžení v ostravských lagunách, patrně nejsou liché.
Provozovatel skládky Celio, která leží mezi Litvínovem a Mostem, žádá úřady o povolení pro rozšíření její kapacity. Prostor pro komunální odpad chce navýšit o 19,5 procenta tím, že založí nové patro. Mocnost skládky se tím zvedne až na 30 metrů. Šéf firmy Jindřich Kauca ČTK řekl, že nová žádost nemá se skládkou nebezpečného odpadu nic společného. Nicméně návozu dalších ropných kalů by se ale nebránil, prostor i povolení na ně prý má. „Na další Geobal (hmota vzniklá mícháním ropných kalů) v té kazetě nebezpečného odpadu prostor mám. Kdyby někdo chtěl a bylo zajištěné spalování, nemám s tím problém,“ uzavřel Kauca.

Celio provozuje celý skládkový komplex, který zahrnuje skládku komunálního a nebezpečného odpadu a další zařízení. Komunální odpad se tam vozí hlavně ze skoro stotisícového dvojměstí Mostu a Litvínova. Skládka postupně vytváří útvar podobný menšímu kopci, který by měl být po ukončení provozu rekultivován.

Pokud povolení získá, bude moci ve stávajících sektorech skládky založit novou etáž, která zvedne mocnost skládky z 18 až na 30 metrů. Její kapacita se díky tomu zvedne z 1,65 na 1,92 milionů metrů krychlových.

„Jsme zhruba v nějaké poloviční zaplněnosti. Tohle je prostor tak na tři roky,“ řekl Kauca. Firma má povolení na pět skládkových sektorů, fyzicky hotové jsou ale jen čtyři a přípravu pátého chce zatím odložit. „Když budu stavět tu další etapu, tak to bude stát deset až 15 milionů korun,“ dodal Kauca.

Firma vloni získala od krajského úřadu upravené integrované povolení, které jí umožnilo uskladnit asi 110 000 tun ropných kalů z Ostravska. Už je postupně spaluje cementárna v Čížkovicích, v kraji se z toho ale stalo ožehavé téma. Kauca připouští, že i kvůli kauze kalů bude mít získávání dalších povolení složitější, a na komunální odpad si raději nechal zpracovat plnohodnotnou žádost v systému EIA. Souvislost s kaly kategoricky odmítá.

„Je to úplně separátní sklad komunálního odpadu, který jde o etáž výš, ne nebezpečný odpad,“ řekl. (čtk, rp)

Zdroj: http://teplicky.denik.cz/kratce/1155936-skladka-celio-zada-o-rozsireni-prostoru-souvislost.html