Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pondělí 11. března 2013

Cementáři nové kaly nechtějí, spálí jen to, co je u Litvínova

Čížkovice - Až za pět let v čížkovické cementárně skončí spalování nebezpečného odpadu z ostravských lagun pod názvem Geobal 4, nová várka by do rotační pece mířit neměla. Potvrdil to nový šéf cementářů Janusz Miluch.

„Spálíme nasmlouvaný objem a v budoucnu se soustředíme na jiná paliva," řekl pro ČTK Miluch, který od února nahradil Ivana Mareše. Ten loni v říjnu pro Deník uvedl, že další jakékoliv množství upravených kalů cementárna nepřijme. „Místo Geobalu 4 se v budoucnosti soustředíme spíš na spalování průmyslového odpadu dostupného v regionu, který by jinak skončil na skládkách," uvedl Miluch.

S čížkovickou cementárnou, jako místem konečné likvidace kalů, podle dřívějších vyjádření počítal nejen státní podnik Diamo, ale i ministerstvo průmyslu a obchodu. „Z hlediska Diama je to ideální způsob, jak se toho zbavit. Ministerstvo životního prostředí zase ví, ačkoliv to nikdy neřeklo, že nejlepší způsob jak likvidovat tento typ odpadu, je spálení v cementárně. Avšak nyní nás nic nepřesvědčí, abychom Geobal 4 přijali," řekl loni Mareš.

Sto tisíc tun kalů je nyní uskladněno na skládce Celio u Litvínova.

Autor: Radek Pešout Ing.
Zdroj: http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/cementari-nove-kaly-nechteji-spali-jen-to-co-je-u-litvinova-20130311.html