Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 14. března 2013

Další kaly už pálit nebudeme, slibuje nový šéf čížkovické cementárny

Nový ředitel čížkovické cementárny Janusz Miluch vyslal důležitý vzkaz. Žádné další ropné kaly už se v čížkovické cementárně pálit nebudou. V roce 2018 cementárna ukončí pálení ostravských kalů a poté už bude likvidovat jen standardní odpad.
Podle Milucha se firma chce soustředit na spalování průmyslového odpadu dostupného v regionu, který by jinak skončil na skládkách. Cementárna už dříve naznačila, že zakázka na pálení ostravských kalů je poslední svého druhu.

"O další palivo z ostravských kalů nemáme zájem, nikdo s námi o tom ani nejednal," řekla loni na podzim mluvčí firmy Lafarge Cement Milena Hucanová. Nyní je to ale poprvé, co stopku novému pálení kalů potvrdilo samotné vedení firmy. Miluch nahradil ve funkci bývalého ředitele firmy Ivana Mareše, který po osmi letech vedení společnosti odešel do důchodu.

Pokud by stát chtěl v Ústeckém kraji nechat zlikvidovat další kaly, musí k tomu nově získat souhlas krajské rady. Tím také loni na podzim argumentovala tehdejší hejtmanka Jana Vaňhová, že na povolení aktuálního pálení kalů z Ostravska tehdejší vedení kraje nemělo vliv.
Pálení kalů z Ostravska monitoruje kraj i lidé

"Až nyní ministerstvo životního prostředí podmínilo další případný dovoz kalů do Ústeckého kraje souhlasem ze strany vedení kraje. Z toho jasně plyne, že stát žádný souhlas Ústeckého kraje k likvidaci ostravských kalů nepotřeboval," řekla loni na podzim končící hejtmanka Vaňhová.

O likvidaci 110 tisíc tun ropných kalů z Ostravska se rozhodovalo na přelomu léta a podzimu roku 2011. Její povolení provázelo několik demonstrací občanů. Nejvíce se angažovalo litoměřické sdružení Proti kalům, které dnes pálení monitoruje.

"Jakmile se začne víc kouřit z komína cementárny, už nám lidé z okolí dávají zprávu," potvrdil hlavní představitel sdružení Libor Pisklák, že lidé z Čížkovic a okolí závod sami hlídají.

Likvidace kalů z Ostravska potrvá až do roku 2018. Krajský úřad průběžně nechává monitorovat, zda složení kalů splňuje z pohledu dopadu na životní prostředí potřebné normy. Všechny kontroly dosud dopadly v pořádku.

Autoři: iDNES.cz, ČTK

Zdroj: http://usti.idnes.cz/dalsi-kaly-uz-se-palit-nebudou-dkt-/usti-zpravy.aspx?c=A130314_1900013_usti-zpravy_hrk