Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 28. října 2011

Politici se najednou bojí rakoviny z ostravských kalů

Most – Mostečtí zastupitelé protestovali proti skladování kontroverzní černé hmoty z Ostravy pár kilometrů od Mostu.

28.10.2011 7:10

Náměstek primátora Karel Novotný (ČSSD) sáhne do saka a vytáhne malý igelitový sáček. Je v něm něco černého. Sál plný politiků a úředníků čeká, co se bude dít. „Zmoklý cirkus voní oproti tomu jako Dior,“ prohlásí Novotný a zvedne tu věc do výšky. Je to vzorek ropného kalu z Ostravska uloženého na skládce Celio u Litvínova. Nikdo k tomu raději nečuchá, nikdo na to nesahá. Novotný cituje odborníky, že je to vyrobené z hmoty, která může vyvolat rakovinu a poškodit plíce.

Rozporuplné práškové palivo, kterého se laici štítí, bylo hlavním tématem čtvrtečního mosteckého zastupitelstva. To se bojí, že 110 tisíc tun staré ekologické zátěže, které se Ostrava zbavuje a která se bude pálit jako nebezpečný odpad v cementárně na Litoměřicku, poškodí Mostecko.

„V Senátu jsme se divili, proč se ta hmota vozí sem přes celou republiku, když jsme tu už zamoření,“ prohlásila zastupitelka, senátorka a dětská neuroložka Alena Dernerová (SMM, Severočeši.cz). Varuje před únikem jedů jako jsou PCB a dioxiny. „Není to žádná legrace. Neměli bychom si to nechat líbit,“ dodala.

Zastupitel a lékař Daniel Drtík (ODS) chtěl vědět, co dělala radnice, když skladování povolil krajský úřad. „Nejsme z toho nadšeni. Most nebyl účastníkem řízení a moc nás to mrzí,“ řekl primátor Vlastimil Vozka (SMM). Skládka je na katastru Litvínova. Podle Vozky je třeba zjistit, co přesně se tam vozí. Most volá po nezávislé chemické analýze, aby se vyloučilo ohrožení. Pokud se prokáže nadbytek jedů, má se vše vrátit do Ostravy. Jak, to nikdo neví. Dernerová vyzvala zastupitele, aby jeli na kontrolu skládky. Primátor chtěl zařídit exkurzi, ale Dernerová navrhla „přepadovku“.

Politici nakonec rozhodli, že ti, kdo jsou zároveň krajští zastupitelé, budou v Ústí protestovat na zasedání krajského zastupitelstva. „My to určitě uděláme. To, co čteme v tisku, je děsivé,“ sdělil Václav Hofmann (ODS).

Novotný kritizoval starostu Litvínova Milana Šťovíčka (VV), že nehájil zájmy regionu. „Město Litvínov nezanedbalo žádnou povinnost,“ sdělil den předtím Šťovíček. Podle něj nebylo možné se odvolat proti rozhodnutí krajského úřadu. Starosta zve lidi na besedu o kalech, která bude v úterý 1. listopadu od 17. hodin v přednáškovém sále Centra bakalářských studií vedle plaveckého bazénu v Litvínově. Přijedou různí experti, hygienik i šéf Celia Jindřich Kauca.

Když Novotný vytahoval z kapsy sáček, o kalech se jednalo i v parlamentu. Poslanec Šťovíček upozornil vládu, že občané Litvínova i Ústeckého kraje jsou znepokojeni převozem odpadů z Ostravy k Litvínovu. Žádal o objektivní informování veřejnosti. „Uložení na skládce společnosti Celio lze považovat za tu zatím nejekologičtější variantu, neboť se jedná o skládku nebezpečných odpadů splňující veškerou platnou legislativu. Byť je palivo označené jako Geobal 4 certifikovaným výrobkem, je jeho uložení právě na této zabezpečené skládce z našeho pohledu spíš vítáno a spíše s ním souhlasíme,“ sdělil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

V parlamentu protestoval proti využití Mostecka jako skládky mostecký poslanec a zastupitel Josefa Tancoš (ČSSD). Hovořil o tikající časované bombě.

Zdroj: http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/politici-se-najednou-boji-rakoviny-z-ostravskych.html