Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 20. října 2011

Vaňhová ke kalům: Rozhodnou vzorky

Litoměřice - Spor o dovoz, ukládání a spalování kalů z ropných zbytků v Ústeckém kraji je prý uměle vytvořen. Naznačila to hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová při návštěvě prezidenta Václava Klause v Litoměřicích.


20.10.2011 8:41 aktualizováno 20.10.2011 10:43

„Byla bych ráda, aby se věci narovnaly a nešířily se poplašné zprávy,” prohlásila Vaňhová. „Česká inspekce životního prostředí, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo průmyslu a obchodu - jednání probíhají na této úrovni. Byla bych ráda, aby se nepletla samospráva a státní správa.”

„V tomto sporu jsou samozřejmě zainteresováni i ti, kteří vědí, že alternativní palivo, které se dováží do čížkovické cementárny, má své opodstatnění,” dodala hejtmanka.

Podle Vaňhové se nyní dělají vzorky, které „putují” mezi firmou Celio, ministerstvem životního prostředí a Českou inspekcí životního prostředí. „Necháme to na rozhodnutí těchto institucí, podle toho, jak dopadnou vzorky,” poznamenala hejtmanka.

Prezident Klaus současné spory na dotaz Deníku označil za politické hrátky. "Nějaké nebezpečné látky by se určitě neměly vozit po České republice,” konstatoval, ale vzápětí dodal: „To není tak jednoduché, jak se o tom hovoří.”

Město Most se nyní snaží najít cestu, jak zamezit dopravě odpadu z Ostravy na skládku Celio. Chystá proto sérii dotazů na krajský odbor životního prostředí a ministerstvo životního prostředí. Rovněž chce zakázat využívání vlečky na skládku.

Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/vanhova-ke-kalum-rozhodnou-vzorky20111020.html