Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pondělí 17. října 2011

Zamíří k nám o 70 tisíc tun odpadu více?

Ústecký kraj - Vlaky z Ostravy dovezou mnohem více tun jedovatého odpadu, než se předpokládalo. 


17.10.2011 13:04 aktualizováno 17.10.2011 15:28

Ekologická kauza narůstá do obřích rozměrů. Nyní se totiž ukazuje, že do Ústeckého kraje může z Ostravy vlaky dorazit o desítky tisíc tun odpadu, který je považován za jedovatý, více, než bylo původně uváděno.

Sdružení Čistá Ostrava, resp. firma Geosan Group nyní přišla s prohlášením, že odpadu z ropných kalů, který se těží v bývalém areálu ostravské chemičky Ostramo, je mnohem více, než firma čekala. „Zhruba do tří týdnů chceme připravit veškeré podklady a podat příslušnou žádost,“ řekl v prohlášení výrobní ředitel Geosanu Jiří Šalda.
Prodlouží termín

Podle něho navíc bude nutné prodloužit termín sanace na severní Moravě minimálně o sedm měsíců a zvýšit cenu ekotendru. Ta je nyní 3,5 miliardy korun, platí ji stát. Přitom ještě 4. října Šalda tvrdil, že první etapa sanace lagun bude dokončena řádně a bez negativních vlivů na životní prostředí.

Čistá Ostrava svůj projekt postavila na plánu spalovat kaly z lagun v cementárnách a elektrárnách. Za jeho odběr zákazníkům platí. Ani tak o materiál ale nebyl až dosud velký zájem. Ten projevila až čížkovická cementárna Lafarge a firma Celio.

Spálit se podařilo pouze menší část z vytěžených zhruba 100 tisíc tun. Asi 90 tisíc tun odpadu z toxických kalů se tak hromadí na skládkách v Česku a Polsku, kam jej ukládají obchodní partneři Čisté Ostravy.

„Alternativní palivo“ GEOBAL 4 dostal certifikaci od soukromé firmy VVUÚ (dříve Vědeckovýzkumný uhelný ústav), který si za svým rozhodnutím stojí.
Zakopaný pes

Spor je v tom, že podle evropské normy, s níž argumentuje i polský inspektorát, nesmí být pro výrobu tuhých paliv využity nebezpečné látky. Základem „alternativního paliva“ jsou ale kyselé dehtové zbytky z rafinace minerálních olejů, tedy nebezpečný odpad. Nyní bylo uváděno, že na skládku Celio bude do konce roku navezeno 110 tisíc tun odpadu. Ve hře je ale až 200 tisíc tun těchto ropných zbytků. To znepokojuje severočeskou veřejnost.

„Zastavte akci, dokud je čas! Odborné posouzení nebezpečného paliva kvalifikovanými osobami hovoří jasně! Je to snad nesrozumitelné?“ napsala do redakce Dana Tschakertová z Lovosic. „Již několik let marně bojujeme také proti nadměrnému hluku a bezvýsledně. Jsem přesvědčená, že se už tyto kaly zde spalují a dochází k enormním únikům,“ reagovala Pavla Soukupová.
Výzva politikům

„Ráda bych touto cestou vyzvala všechny politiky ve městě a v kraji, aby zastavili neuvěřitelný projekt stěhování jedovatého odpadu z ostravských lagun do skladiště na okraji Litvínova,“ napsala Jana Konečná z Litvínova.

Krajský úřad tento týden provede opakovaný kontrolní odběr vzorků ze skládky Celio. Odebrané vzorky zašle úřad k odborné analýze do akreditované laboratoře.

Zdroj: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20111017-kaly-laguny-odpad-kraj.html