Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 29. prosince 2011

Cementáři obavy nezažehnali. Na rozptylovou studii se čeká

Čížkovice - Vedení čížkovické cementárny chtělo speciální zkouškou a prezentací výsledků měření rozptýlit obavy až strach ze spalování upravených kalů vyrobených z nebezpečných ostravských lagun. Pravděpodobně se to nepovedlo.

29.12.2011 6:10 aktualizováno 29.12.2011 12:01


„Kdyby neměli povoleny zvýšené emisní limity u SO2 a TOC, tak by to nemohli spalovat,” upozornil na „nejkřiklavější” výjimku v integrovaném povolení cementárny Libor Pisklák z občanské iniciativy Proti kalům. Toho také mrzí, že v den prezentace výsledků cementáři členům monitorovací skupiny nerozdali písemné materiály s výsledky. „Dívali jsme se na kino, do ruky mně ani úředníkům a odborníkům nic nedali.”

Lafarge se nakonec rozhodla prezentaci alespoň „pověsit” na svůj web. „Jenže dodatečně. Původně to odmítla jak cementárna, tak laboratoř Proekos s tím, že je to jejich know-how,” kontroval Pisklák. Iniciativa je odhodlána výsledky předat odborníkům. „Nezávisle si uděláme rozbor. Současně nyní právníci pro nás zpracovávají posudky integrovaného povolení. K některým věcem je nutné se vrátit.”

Cementáři se obhajují, že plní emisní limity. U zkoušky se ale prokázala i poměrně vysoká prašnost v areálu. Právě na ni, jako na velké zdravotní riziko, upozornil imunolog Josef Richter z ústeckého Zdravotního ústavu.

„Nikdo to v Česku neřeší, přitom právě tyto částice PM10 a PM2,5 jsou nosiči toxických těžkých kovů,” znovu připomněl nezávislý odborník, lékař Josef Richter. „Zaznamenáváme zvýšený výskyt alergií právě na Litoměřicku, konkrétně v okolí Libochovic. Dále je světovými studiemi potvrzeno, že ve Švédsku se lidé dožívají o osm let více než v Česku a v Ústeckém kraji o tři roky méně než v ostatních regionech.”

Právě doktor Richter, který je členem Světové zdravotnické organizace, vnímá cementárnu kvůli prašnosti jako rizikovou. Geobal 4 přitom obsahuje podle bezpečnostního listu k výrobku společnosti Geosan Group síru, chlor, fluor, polychlorované bifenyly, měď, zinek, nikl, olovo, kadmium, chrom, arsen, rtuť čithalium.

Cementáři si jako odborníka na zhodnocení výsledků měření pozvali děkana fakulty životního prostředí UJEP Miroslava Richtera. Ten zhodnotil výsledky, že všechny měřené látky se vešly pod limit. „Jsou plněny s rezervou. Za pozornost ale stojí těžké kovy jako arsen, ten ostravské kaly obsahují poměrně hodně.”

Děkan Richter dále nevyvrátil, že by spalování v cementárně bylo jedinou možností, jak se ekologicky zbavit ostravských kalů.

„Je evidentní, že docent Richter je příznivcem spalování v cementárnách. Jako jediný dostal písemně výsledky zkoušky ještě před jejich zveřejněním. Na to, že je členem akademické obce, vůbec se nezajímal o proces ostravských kalů jako celek, že je to ekotendr za 2,6 miliardy korun, zda nejsou jiné metody likvidace apod. Jak bylo zřejmé z průběhu monitorovací skupiny, úzce se zaměřil jen na spalování v Čížkovicích,” zhodnotili další účastníci monitorovací skupiny.

Přítomné zarazilo i vyjádření generálního ředitele cementárny Ivana Mareše. Ten sdělil podstatnou věc, že Geobal 4 je jejich majetkem, což je oproti předchozímu vyjádření změna. Na otázku členů monitorovací skupiny, zda bude cementárna pálit Geobal 4, když v průběhu následujících šesti let změní kaly konzistenci, a to ovlivní emise cementárny, odpověděl, že nebudou. V tom případě by kaly patrně zůstaly na Mostecku.

Ředitel cementárny Ivan Mareš dále uvedl, že na rozptylové studii, kterou podnik slíbil zpracovat, se pracuje. „Má to na starost pan Špaček, měla by být do března. Do té doby vyřešíme v Paříži i to, aby se kontinuální výsledky měření zveřejňovaly na firemním webu.”

Vedoucí litoměřického odboru životního prostředí městského úřadu Pavel Gryndler upozornil v den prezentace výsledků zkoušky na poměrně větší tok rtuti, jak vyplynulo z měření. „Pracuji na vlastním zhodnocení výsledků a závěry sepíšu,” dodal v tomto týdnu.

Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/cementari-obavy-nezazehnali-20111228.html