Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

sobota 31. prosince 2011

Smluvní termín odtěžby kalů v Ostravě dodržen

Sdružení ČISTÁ OSTRAVA se podařilo s předstihem dodržet smluvní termín výroby certifikovaného paliva z obsahu lagun Ostramo. Dne 12. prosince 2011 byla dokončena výroba certifikovaného paliva a následující den z Ostravy odjel poslední vlak s 1.320 tunami certifikovaného paliva GEOBAL 4. Palivo bude nejprve uloženo na skládce společnosti CELIO v Litvínově a následně spáleno v cementárně společnosti Lafarge Cement v Čížkovicích. Sdružení ČISTÁ OSTRAVA tak práce dle zadávací dokumentace v dohodnutém rozsahu dokončilo tři týdny před termínem, který byl sjednán na 31. prosinec 2011.
Operativním doprůzkumem provedeným po odtěžení větší části obsahu lagun bylo v druhé polovině letošního roku zjištěno, že se v lagunách Ostramo nachází větší množství surové sludge, než stanovily výchozí průzkumy. Zadavatel zakázky státní podnik DIAMO, Sdružení ČISTÁ OSTRAVA a dotčené orgány státní správy projednaly na posledním čtvrtletním kontrolním dnu další postup, který povede k vymístění veškeré zbývající sludge. Byly zahájeny práce na Metodické změně č. 18 projektu Nápravná opatření - laguny Ostramo, která bude řešit dokončení etapy po stránce technologické, organizační, legislativní, časové a finanční ve vazbě na ostatní činnosti, které na lokalitě probíhají a budou probíhat. Mimo jiné bude nezbytné nalézt řešení pro mezideponování vyrobeného certifikovaného paliva do doby jeho uplatnění u koncových energetických zdrojů.
Zahájení prací na odtěžbě zbývajícího množství kalů je plánováno bezprostředně po schválení metodické změny a po uplynutí technologické přestávky, v rámci níž bude provedena repase techniky nasazené dosud na zpracování surové sludge. Termín bude respektovat rozhodnutí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, kterým byly upraveny podmínky integrovaného povolení (IPPC) týkající se délky pracovní doby, množství aplikovaného vápna za den a dalších postupů, které mají eliminovat možné vlivy na lidské zdraví a životní prostředí.
GEOSAN GROUP je vedoucím účastníkem sdružení ČISTÁ OSTRAVA, které pro státní podnik DIAMO realizuje veřejnou zakázku Nápravná opatření –laguny Ostramo. Dalšími členy sdružení jsou společnosti AQUATEST a. s. a OHL ŽS, a. s.

Zdroj:  http://www.cistaostrava.cz/article.asp?mid=1&sid=8&aid=62