Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 1. prosince 2011

Zpráva iniciativy Občané proti kalům 1.12.2011

Petice s 10 000 podpisy byla předána Radě Ústeckého kraje

Ve středu 30.11.2011 byla na podatelnu Krajského úřadu Ústeckého kraje podána „Petice proti dovozu a spalování ostravských kalů v čížkovické cementárně“. Spolu s peticí čítající (prozatím) 9 886 podpisů byla předána i žádost se třemi body:

1. Žádost o změnu Integrovaného povolení pro společnost Lafarge Cement, a.s. a zamezení pálení nebezpečných toxických kalů pocházejících z Ostravy.

2. Žádost o vysvětlení jednání Ústeckého kraje v čele s hejtmankou Janou Vaňhovou v souvislosti s rozhodováním o celé problematice navážení a spalování předmětných kalů.

3. Žádost o slib, že napříště budou takto důležitá rozhodnutí, jakým je Změna integrovaného povolení schvalována v jiném režimu, než tomu bylo dosud.

(Doslovné znění žádost adresované Zastupitelstvu a Radě Ústeckého kraje si můžete přečíst níže.)

**********************************************************************
Rada Ústeckého kraje
Krajský úřad Ústeckého kraje
Velká Hradební 311/48
400 02 Ústí nad Labem

Občanská iniciativa Občané proti kalům
Zastoupení: ak. sochař Libor Pisklák
Havlíčkova 1309/13
412 01 Litoměřice                                            
Litoměřice 30.11.2011

ŽADOST

Vážení,

jako reakci na neprůhledné a urychlené povolení navážení nebezpečných ostravských kalů do Ústeckého kraje a jejich následné spalování v čížkovické cementárně společnosti Lafarge Cement, a.s. jsme iniciovali „Petici proti dovozu a spalování ostravských kalů v čížkovické cementárně“ (dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním).

Petici začali občané podepisovat 7.11.2011 a petiční archy byly sečteny ke dni 18.11.2011. za tuto velmi krátkou dobu se pod petici podepsalo 9 367 nespokojených občanů. Ve chvíli, kdy petici předáváme Radě Ústeckého kraje, je počet podpisů 9 886. Podpisové archy jsou ale některými občany doručovány přímo Krajskému úřadu Ústeckého kraje a také nám stále ještě některé přichází poštou. Proto nemáme v tuto chvíli zcela přesný součet podpisů, ale je velice pravděpodobné, že toto číslo přesahuje 10 000!!!

Připomínáme, že se jedná o podpisy na tištěných petičních arších, jejichž distribuce není tak jednoduchá jako v případě petice elektronické, kdy stačí „odkliknout“ svůj názor prostřednictvím internetu. O to větší váhu tato petice má a proto ji zastupitelé, kteří dostali ve volbách naše hlasy, nemohou brát na lehkou váhu!!!

Z tohoto důvodu žádáme Zastupitelstvo a Radu Ústeckého kraje o:

1. Změnu integrovaného povolení pro společnost Lafarge Cement, s.r.o. a zamezení pálení nebezpečných toxických kalů pocházejících z Ostravy.
(Dle původního plánu společnosti Geosan Group, která je v současné době v exekuci, bylo určeno více možností likvidace a více spalovacích míst.)

2. Vysvětlení, proč nejdříve hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová slíbila, že se v Ústeckém kraji tento nebezpečný odpad likvidovat nebude a poté v tichosti v režimu „nevýznamná změna integrovaného povolení“ tento proces povolila. Jaké výhody z toho občané Ústeckého kraje mají?

3. Slib, že k vydávání takto důležitých povolení a k jednání o změně integrovaného povolení budou přizvány všechny zainteresované strany a schvalování bude probíhat v režimu „podstatná změna“. Zamezí se tak spekulacím o možném korupčním jednání.

byli bychom rádi, kdybychom si mohli našich zastupitelů vážit a mít k nim plnou důvěru.

S pozdravem a přáním všeho dobrého
Za petiční výbor
Ak. sochař Libor Pisklák

**********************************************************************

Díky tomu, že jste společně s námi vyjádřili svůj názor (ať už účastí na demonstraci či podpisem petice), se již podařilo:
-    odložení spalování ostravských kalů v čížkovické cementárně
-    - ustanovení monitorovací skupiny spalování z řad odborníků, novinářů a naší iniciativy
-    proběhla spalovací zkouška za přítomnosti monitorovací skupiny (výsledky by měly být známy nejdříve do 3 týdnů od termínu zkoušky)
-    zlepšení komunikace společnosti Lafarge Cement a.s. s veřejností o souvislostech provozu cementárny a životní prostředí
-    příslib poskytování údajů z kontinuálního měření emisí a jejich zpřístupnění široké veřejnosti prostřednictvím internetu
-    zapojení České inspekce životního prostředí
-    zapojení Státního zdravotního ústavu
-    zapojení Ministerstva životního prostředí
-    zapojení obcí (nejen) v okolí čížkovické cementárny
-    slib cementárny, že bude investovat do zlepšení technologie (odlučovací zařízení)
-    objednání zpracování rozptylové studie
-    zvažování právních kroků k přehodnocení ustanovení integrovaného povolení pro spalování odpadů
Tyto dílčí menší či větší úspěchy v boji proti poškozování životního prostředí jsou neseny Vaší podporou a rozhodnutím nemlčet. Doufáme, že i díky Vám se bude kvality životního prostředí v Ústeckém kraji nejen nezhoršovat, ale snad i zlepšovat.

Zdroj: http://www.protikalum.cz/