Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

středa 11. ledna 2012

Demonstranti odmítající spalování kalů v Ústeckém kraji se poslanců v Litvínově nedočkali

LITVÍNOV / 12:07, 11. 01. 2012


Na poslední chvíli byla zrušena středeční schůze poslaneckého výboru pro životní prostředí v Litvínově. Na poslance čekali demonstrující ekoaktivisté a odboráři, kteří protestují proti skladování a pálení ostravských kalů v Ústeckém kraji.

„Chtěli jsme poslancům říci, že v kraji jsou i lidé s jinými názory na limity těžby uhlí, než má pan starosta Milan Šťovíček a jeho přátelé. Sešlo se nás asi čtyřicet, přinesli jsme si transparenty, ale co se dá dělat, necháme to na příště. Naši výzvu, aby se o podobě limitů dále jednalo, jim pošleme,“ řekl agentuře Mediafax odborový předák Jiří Cinger z těžební skupiny Czech Coal.

Ve žlutých pláštěnkách a s transparentem odsuzujícím skladování a pálení ostravských kalů v Ústeckém kraji přišlo také zhruba dvanáct ekologických aktivistů z iniciativy Kdo za to může. Jeden z organizátorů Jiří Konvalinka uvedl: „Vadí nám, co se tady děje a nesouhlasíme s tím, co dělá starosta a další kompetentní lidé. Chceme vyzvat všechny rozumné lidí, kterým na jejich domovu záleží, aby také vyjádřili svůj nesouhlas.“
Sněmovní výbor pro životní prostředí se měl v Litvínově mimo jiné zabývat problematikou zpracování ostravských kalů. Tajemnice výboru Jana Doležalová – Koppová agentuře Mediafax řekla, že schůze výboru byla zrušena kvůli důležitému jednání ve Sněmovně a zatím nebylo rozhodnuto o náhradním termínu.

Autor: Karel Rouč

Zdroj: http://www.mediafax.cz/regiony/3990731-Demonstranti-odmitajici-spalovani-kalu-v-Usteckem-kraji-se-poslancu-v-Litvinove-nedockali