Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

středa 11. ledna 2012

Dvě demonstrace v Litvínově kritizovaly poslance a starostu Šťovíčka

Litvínov – Desítky zaměstnanců těžební společnosti Czech Coal a odpůrci ostravských kalů ve středu ráno nezávisle na sobě demonstrovali před budovou střední školy Schola Humanitas v Litvínově, kde měl zasedat Výbor pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

11.1.2012 11:24


Horníci a jejich odboráři protestovali s transparenty proti zachování limitů těžby, aktivisté z místní občanské iniciativy Kdozatomuze.cz kritizovali uložení 110 tisíc tun ostravských kalů na skládce u Litvínova a jeho chystané pálení v cementárně v Čížkovicích.

Dvě demonstrace, které na sebe navazovaly, trvaly jen krátce, každá zhruba patnáct minut, a nedoprovázely je žádné výtržnosti. Protestující se s poslanci v čele s Milanem Šťovíčkem (VV) nesetkali, protože poslanecký výbor do Litvínova nepřijel. Předseda výboru Šťovíček musel být v Praze kvůli jednání o církevních restitucích, řada členů výborů se omluvila kvůli nemoci.

Horníci a odpůrci kalů netajili své zklamání. Horníci chtěli Šťovíčkovi osobně předat dort připomínající rakev. Svíčky na něm symbolizovaly tisíce horníků, dělníků, řemeslníků a techniků, kteří ztratí práci, když důl ČSA ukončí těžbu. „Se zachováním těžebních limitů nesouhlasíme,“ zdůraznil Jaromír Franta, předseda Sdružení odborových organizací Czech Coal Group. Než muži a ženy ze šachet odešli, zapíchli transparenty do země, aby si je starosta po návratu z Prahy přečetl.

Po hornících přišla před školu desítka mladých odpůrci kalů dovážených na sever Čech ze sanovaných ropných lagun v Ostravě. Podpořit je přišli tři starší obyvatelé Litvínova. Aktivistům se nelíbí, že radnice a starosta Šťovíček nezabránili uložení kalů na Litvínovsku. „Starosta, volený zástupce lidu, nehájil zájmy obyvatel. To je přeci absurdní,“ sdělil Ivan Páleník ze Slovenska, který teď pobývá na severu Čech a demonstroval s místní mládeží.

Starosta nebyl na mobilu k zastižení. Už dříve zdůraznil, že uložení kalů – tzv. Geobalu 4 – nemohl městský úřad zabránit a že radnice dělá vše pro to, aby bezpečné uložení bylo pod neustálou kontrolou a problém byl řešen na nejvyšší úrovni. Podle starosty rozšíření těžby uhlí směrem k Litvínovu zhorší životní prostředí obyvatel.
 VYJÁDŘENÍ MILANA ŠŤOVÍČKA
Výjezdní zasedání Výboru pro životní prostředí Parlamentu ČR, které se mělo uskutečnit v Ústeckém kraji dnes, bylo zrušeno především kvůli mimořádnému jednání poslaneckého klubu. Hrozící vládní krize vyvolala nutnost jednání poslanců a většina členů výboru se z výjezdního zasedání na poslední chvíli omluvila. Výbor bude hledat jiný termín pro uskutečnění svého výjezdu.
K demonstraci hornických odborů se vyjádřil předseda výboru Milan Šťovíček: „ Naštvání obyčejných horníků, kteří by přišli o práci, chápu. Chtěl bych zdůraznit, že město Litvínov i já osobně jsem připraven s vedením firmy hledat a podporovat možnosti jejich nového uplatnění.
Horničtí odboráři však zapomínají říct, že kvůli práci pro 600 horníků chtějí vyhnat z domovů 2.000 obyvatel Horního Jiřetína, likvidací průmyslového areálu mezi Mostem a Litvínovem připravit o pracovní příležitosti tisíce lidí, a z Litvínova udělat zaprášené město duchů na hraně těžební jámy. Říkají tím jedno - jsme solidární, ale pouze sami se sebou.
Odbory Czech Coal nehájí zájmy svých členů, ale zájmy vlastníků a managementu firmy. Nehnuli ani prstem, když noví majitelé firmy propouštěli 10 tisíc zaměstnanců, ale za zbourání Horního Jiřetína demonstrují na pokyn managementu pravidelně. Šéf odborů pan Franta vystupuje v médiích jako tiskový mluvčí firmy. Je to opravdu průhledné a trochu trapné.
V Litvínově a Praze 11.1.2012 

Zdroj: http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/dve-demonstrace-v-litvinove-kritizovaly-poslance-a.html

Fotogalerie převzata z Denik.cz: