Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 19. ledna 2012

Geosan chce palivo z kalů skladovat v Ostravě, kraj je proti

vydáno: 19.01.2012, 12:07 | aktualizace: 19.01.2012 12:13

Ostrava - Společnost Geosan Group chce palivo vyrobené z ropných lagun v Ostravě dočasně skladovat přímo v areálu bývalé chemičky Ostramo. V rámci jednání o integrovaném povolení žádá kraj, aby vyrobené palivo do maximálního množství 100.000 tun mohl v areálu uložit, a to nejdéle na 18 měsíců od doby, kdy se začne zpracovávat zbývající množství ropných kalů. Kraj však zřejmě takové skladování neumožní, řekl ČTK náměstek hejtmana Miroslav Novák (ČSSD).

Společnost Geosan Group je vedoucím členem sdružení Čistá Ostrava, jež sanaci lagun provádí pro státní podnik Diamo. Odtěžování ropných kalů skončilo loni v prosinci, kdy bylo odtěženo plánovaných 200.000 tun. Dodatečné průzkumy však ukázaly, že v naposledy odtěžované laguně číslo tři je kalů více než se předpokládalo. S jejich likvidací se počítalo v letošním roce. Nyní však hrozí, že by se sanace mohla znovu protáhnout.
Produkt z lagun se jako palivo odváží na skládku v Litvínově a následně má být spáleno v cementárně v Čížkovicích. Proti spalování však protestují obyvatelé i ekologické organizace. Nyní firma kraji navrhuje, aby na přechodnou dobu mohla vyrobené palivo skladovat právě v Ostravě, kraji se však tato varianta nelíbí.
"Vidím málo pravděpodobné, že kraj by ve svém stanovisku souhlasil s prodloužením termínu, byť v té rovině uložení paliva. Zbavíme se sice zapáchajících lagun, ale způsobujeme si další ohnisko prašnosti," uvedl Novák. Dodal, že i vyrobený produkt není zcela homogenní materiál, který by odolával povětrnostním vlivům.
Z dopisu, který společnost Geosan Group zaslala krajskému úřadu, vyplývá, že jednání s odběrateli paliva pokračují. Společnost tvrdí, že kvůli negativní kampani v médiích má komplikovanou pozici. Uvádí, že pokud vyrobené palivo nebude moci být v areálu uskladněno, může být neutralizace kalů zahájena až těsně před obnovením distribuce paliva konečnému odběrateli, což může posunout termín dokončení této části sanace.
Město Ostrava, které mělo možnost se k návrhu firmy vyjádřit, by s možností skladování souhlasilo. Stanovilo však jasnou podmínku. Firma musí na zvláštní účet složit jakousi "vratnou kauci". V případě, že by palivo z prostor do 18 měsíců nebylo odvezeno, použily by se peníze na likvidaci uloženého množství paliva. Přesnou částku, kterou by společnost měla na účet složit, město nevyčíslilo. Měla by však podle primátora Petra Kajnara (ČSSD) odpovídat nákladům na případnou likvidaci vyrobeného produktu. Podle Nováka kraj ve své podstatě proti této podmínce nemá námitky, ale není zatím jasné, zda je vůbec možné takovou podmínku do integrovaného povolení zapracovat.
"Mají obrovské problémy s likvidací odpadů, který vytěžili, a to, co se píše v novinách, je dost otřesné. Takže já osobně důvěru v to, že by to dokázali udělat tak, aby to odpovídalo normám a pravidlům, nemám," uvedl Kajnar.
Společnost Geosan Group se nyní k celému problému odmítá vyjádřit.
Laguny po bývalé chemičce Ostramo jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Likvidaci lagun provázejí problémy nejen v Ústeckém kraji, kam se výsledný produkt vyváží, ale i v samotné Ostravě a okolí. Lidé si totiž při odtěžování stěžovali na hluk i zápach. Během prací bylo navíc několikrát zjištěno překročení povolených hodnot nebezpečného oxidu siřičitého.
Autor: ČTK
www.ctk.cz

Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/743159