Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 26. ledna 2012

Kaly: Konání starosty Šťovíčka prověřuje policie

26.01.2012 L. Bartoš
Ostře sledovaným případem ostravských kalů na území Litvínova se začíná zabývat policie. Podnětem je trestní oznámení podané na starostu Litvínova Milana Šťovíčka.

Trestní oznámení na starostu Milana Šťovíčka, který je zároveň šéfem parlamentního výboru pro životní prostředí, obdrželo Okresní státní zastupitelství v Mostě. Potvrdila to okresní státní zástupkyně Naďa Voláková. Podle obsahu trestního oznámení se starosta dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele, když se vzdal bez odkladu práva na odvolání proti rozhodnutí krajského úřadu o povolení skládkování jedovatého odpadu na skládce Celio a jeho následné spalování v čížkovické cementárně, a zamezil tak možnosti tento verdikt zvrátit. O tomto důležitém rozhodnutí navíc neinformoval radu města ani vrcholný orgán města - zastupitelstvo.

Státní zastupitelství již předalo podnět k prošetření mosteckému územnímu odboru Policie ČR. „Policie oznámení již obdržela a prověří, zda se jedná o protiprávní jednání,“ uvedla mluvčí mostecké Policie ČR Ludmila Světláková. Na prošetření má policie ze zákona dva měsíce, přičemž v případě potřeby může požádat státní zastupitelství o prodloužení lhůty. „V průběhu vyšetřování nebude policie žádné další informace sdělovat,“ dodala ještě mluvčí mostecké Policie ČR Ludmila Světláková.

Téma ostravských kalů, které se navážejí na skládku Celio v katastru Litvínova, popudilo veřejnost i většinu politiků bez ohledu na stranickou příslušnost. Starostovi Litvínova vytýkají, že neučinil nic pro to, aby se o odvrácení navezení 110 tisíc tun kalů z ostravských lagun na katastr litvínovského území alespoň pokusil a že ani neměl potřebu kohokoliv informovat. Veřejná nevole graduje. Projevila se letos demonstrací před Scholou Humanitas, kde chtěli s Milanem Šťovíčkem hovořit mladí lidé. Nedočkali se jej a své názory tak skupina „Kdo za to může“ ventiluje aspoň na speciálně vytvořeném portálu, kde se k ní může zapojit kdokoliv.

Na stole zřejmě brzy bude i žaloba z jiného okresu. Litoměřická iniciativa Občané proti kalům ji chce směřovat na kraj i vládu.

Zdroj: http://www.homerlive.cz/zpravodajstvi/kaly_konani_starosty_stovicka_proveruje_policie.html