Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 27. ledna 2012

Kaly: Na kraj zamíří žaloba

Litoměřice - Hájit až u soudu zdravé životní prostředí chtějí lidé z Litoměřicka, konkrétně z iniciativy Občané proti kalům. 

Autor: Radek Pešout Ing. 27.1.2012 6:11 aktualizováno 27.1.2012 8:30 

Žaloby, které se sepisují, budou namířeny na Ústecký kraj, na Vládu České republiky či Ministerstvo životního prostředí ČR. Stížnost na postup českých úřadů už zamířila i na Evropskou komisi.

Důvod? Čížkovická cementárna. Ta stále uvažuje spalovat nebezpečný odpad z ostravských lagun, a to i přesto, že desetitisíce lidí proti tomu protestují. Protikalová iniciativa navíc upozorňuje, že při schvalovacím procesu, aby se na sever Čech dovezlo 110 tisíc tun, se neposuzovalo integrované povolení cementárny ani se v úvahu nevzalo evropské právo.

„Podle analýzy vypracované našimi právními zástupci, krajský úřad a další orgány státní správy nejednají v souladu se svým posláním, a proto byla také podána stížnost k Evropské komisi,“ píše se v prohlášení iniciativy Občané proti kalům.

Podle iniciativy spalování kalů není pouze vnitřní záležitost České republiky. „Kromě toho je nutné zmínit, že v regionu existuje mnoho tzv. Evropsky významných lokalit, z nichž některé jsou již dnes výrazně ohroženy znečištěním ovzduší,“ uvádí se v prohlášení.

Občané proti kalům společně s občanským sdružením Public Interest a s právníky z advokátní kanceláře Šubrtová & partneři podali nejprve podání úřadům, aby například bylo otevřeno integrované povolení čížkovické cementárny. Pokud ale neuspějí, přitvrdí se.

„Naším zájmem je řešení a náprava vzniklé situace a ochrana zdraví lidí žijících v našem regionu, nikoli jednání za zády příslušných orgánů. V tomto ohledu je nutno dodat, že jakkoli považujeme soudní řešení věci až za nejzazší možnost, uvádíme, že jsme připraveni v případě, že naše podněty nebudou vyslyšeny, hájit naše nezadatelné právo na zdravé a příznivé životní prostředí soudní cestou,“ napsali odpůrci pálení jedů v regionu Zahrady Čech.

Odpůrcům spalování kalů se nelíbí zejména to, že čížkovická cementárna získala výrazné zvýšení emisních limitů pro dvě znečišťující látky: celkový organický uhlík a oxid siřičitý. „Vedení cementárny obhajuje tyto zvýšené emisní limity kvalitou základní suroviny místního vápence ale povolené zvýšené limity paradoxně umožňují pálit cementárně i nebezpečné odpady, a to nejen od nás, ale i ze zahraničí.“

Občané proti kalům navíc varují, že ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že v březnu proběhnou spalovací zkoušky odpadů z německé Leuny. „Výjimka v emisních limitech je jen jeden z řady bodů integrovaného povolení, které se nám zdají být rozporuplné,“ uvádí se v prohlášení.

Spalovat ostravské jedy se mají už v únoru.

Zdroj:http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/kaly-na-kraj-zamiri-zaloba-20120127.html