Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

úterý 10. ledna 2012

Ovzduší na Litoměřicku: Kraj nechystá extra měřící stanici

Litoměřicko – Měřit čistotu či spíše znečištění ovzduší na Litoměřicku se Krajský úřad Ústeckého kraje vlastními silami nechystá. Nějaká další opatření rovněž nejsou zatím v plánu. 

10.1.2012 10:16


„Podle mých informací v sídle společnosti Lafarge Cement na schůzce monitorovací skupiny Ing. Antošová sdělila, že neví nic o tom, že by kraj uvažoval o pořízení vlastní měřící stanice. Nejbližší automatická měřicí stanice systému ISKO je umístěna v Litoměřicích,“ reagovala krajská mluvčí Magdalena Hanáčková na dotaz Deníku, zda krajský úřad má v plánu koupit mobilní měřicí stanici.

V regionu se totiž od konce února mají začít pálit ostravské kaly přeměněné na palivo Geobal 4. A to na dobu nejméně šest let. Litoměřicko už tak přitom patří mezi nejznečištěnější oblasti Česka, konkrétně vážná situace je v Lovosicích, Litoměřicích a v Roudnici nad Labem.

Rizikem je zejména prach PM10 a PM2,5, neboť tyto částice na sebe vážou nebezpečné látky. Prašné prostředí je zejména v cementárně, ohroženo je tak i její okolí.

Kraj ale nechystá speciální měření a opatření zaměřená právě na prach. Pouze se v Krušných horách připojil v rámci programu Cíl 3 k projektu „Ultrajemné částice a zdraví v Erzgebirgskreis a Ústeckém kraji“.

„Projekt je zaměřen na sledování ultrajemných částic v ovzduší a jejich analýzu. Výsledky budou dány do souvislosti s údaji o nemocnosti v uvedených regionech. Měřicí stanice budou v Ústí nad Labem a na německé straně v Annaberg-Buchholz,“ uvedla Hanáčková. „Kraj zakoupí přístroje pro měření na české straně. Měření budou provádět a vyhodnocovat na české straně ČHMÚ a Zdravotní ústav v Ústí nad Labem.“

Krajský úřad se spíše spoléhá na informační systém kvality ovzduší (ISKO), který provozuje ČHMÚ. „V něm je zařazena řada stanic ČHMÚ a také Zdravotního ústavu (další stanice má ČEZ),“ sdělila mluvčí Hanáčková.

„Kraj ani úřad neprovozují stacionární měřící stanice. Krajský úřad bude v roce 2012, stejně jako v roce 2011, hradit měření tzv. persistentních organických polutantů (POPs) ve venkovním ovzduší na pěti vybraných lokalitách Ústeckého kraje (Ústí nad Labem Trmice, Teplice, Most, Chomutov a Ústí nad Labem – Kočkov), které bude doplněno o sledování dioxinů na dvou stanicích (Trmice, Most),“ dodala Hanáčková.

Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/ovzdusi-na-litomericku-20120109.html