Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

úterý 10. ledna 2012

Společnost BALTOM je v úpadku

Krajský soud v Ústí nad Labem – pobočka Liberec zjistil dne 22. prosince 2011 úpadek společnosti BALTOM, s. r. o., která se v minulosti jako subdodavatel společnosti GEOSAN GROUP a. s. podílela na sanaci lagun Ostramo. Spolupráci s touto společností GEOSAN GROUP ukončil již na jaře 2011 z důvodu, že společnost BALTOM závažným způsobem porušovala sjednané povinnosti a ohrožovala tím závazný termín dokončení výroby a uplatnění sjednaného množství certifikovaného paliva z obsahu lagun. Společnost GEOSAN GROUP proto zajistila pokračování sanace ve spolupráci s náhradními subdodavateli, kterými se staly společnost ŠAMONIL coby výrobce paliva, společnost Purum jako dopravce a sdružení společností CELIO a Lafarge Cement jakožto odběratel paliva. Výroba a odvoz certifikovaného paliva v rozsahu dohodnutém dle zadávací dokumentace pak byly ve spolupráci s těmito subdodavateli s předstihem dokončeny již dne 13. prosince 2011.

Zjištění úpadku společnosti BALTOM nijak neovlivní pokračování sanačních prací s novými subdodavateli. Další provádění těchto prací bude zahájeno bezprostředně po uplynutí technologické přestávky a po schválení metodické změny, řešící dokončení příslušné etapy sanačních prací po stránce technologické, organizační, legislativní, časové a finanční. Úpadek společnosti BALTOM ovšem vyvolává otázku, nakolik jsou míněna vážně její nedávná vyjádření ohledně zájmu znovu se podílet na sanačních pracích na lagunách.
V insolvenčním řízení vedeném ohledně společnosti BALTOM společnost GEOSAN GROUP též vůči společnosti BALTOM uplatňuje svůj nárok na náhradu škody ve výši přesahující 200 milionů Kč. Tato škoda byla společnosti GEOSAN GROUP způsobena ze strany společnosti BALTOM dlouhodobým porušováním povinnosti řádně provádět dílo a odpovídá vícenákladům, jež musela společnost GEOSAN GROUP vynaložit na pokračování v provádění díla s pomocí náhradních subdodavatelů. Kromě společnosti GEOSAN GROUP má společnosti BALTOM více než 300 věřitelů, vůči nimž má závazky ve výši dalších cca 230 milionů Kč, z nichž některé jsou dle údajů dostupných v insolvenčním rejstříku po splatnosti již od roku 2009.

Zdroj:  http://www.cistaostrava.cz/article.asp?mid=1&sid=8&aid=63