Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

čtvrtek 23. února 2012

Krajští radní zamítli záměr skladovat palivo z kalů v Ostravě

vydáno: 23.02.2012, 14:22 | aktualizace: 23.02.2012 15:00

Ostrava - Moravskoslezští radní dnes zamítli záměr společnosti Geosan Group, která v Ostravě likviduje ropné laguny po bývalé chemičce Ostramo. Firma chtěla vyrobené palivo dočasně ukládat v areálu Ostrama. ČTK to sdělila mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Mluvčí Geosan Group Vlasta Končelová na dotaz ČTK dnes uvedla, že to je pro firmu nová informace, kterou nyní nechce komentovat. 

"Vedení kraje zná problematiku odtěžení lagun Ostramo a chápe nutnost ji vyřešit v co nejkratším možném termínu, avšak se záměrem společnosti Geosan Group v navrženém rozsahu nesouhlasí," uvedl v tiskové zprávě hejtmanův náměstek Miroslav Novák. Kraj podle něj požaduje nastavení takových podmínek, aby byl zajištěn plynulý odbyt vyrobeného paliva Geobal 4 a současně minimalizováno množství skladovaného paliva a doba, pokdy bude v prostoru lagun uloženo.
Produkt z lagun se jako palivo odváží do severních Čech na skládku v Litvínově, má se spálit v cementárně v Čížkovicích. Proti tomu protestují tamní obyvatelé i ekologické organizace. Společnost Geosan Group kraji navrhla, aby na přechodnou dobu mohla vyrobené palivo skladovat v Ostravě.
Geosan Group je vedoucím členem sdružení Čistá Ostrava, jež sanaci lagun dělá pro státní podnik Diamo. Odtěžování ropných kalů skončilo loni v prosinci, kdy bylo odtěženo plánovaných 200.000 tun. Dodatečné průzkumy však ukázaly, že v naposledy odtěžované laguně číslo tři je kalů více, než se předpokládalo. S jejich likvidací se počítalo letos, hrozí však, že se sanace znovu protáhne.
Laguny po bývalé chemičce Ostramo jsou jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Po jejich vytěžení a vyčištění kontaminované zeminy a podzemní vody má na místě vzniknout lesopark. Čištění lagun ale provázejí neustálé problémy. Lidé v jejich okolí si stěžují na množství prachu, hluk i zápach.
Autor: ČTK
www.ctk.cz
Zdroj: http://regiony.impuls.cz/zpravy/759311