Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 24. února 2012

Změňte povolení cementárně, požádala inspekce krajský úřad

Čížkovice - Čížkovická cementárna se připravuje na spalování odpadu z ostravských ropných lagun, konkrétní datum ale nechce sdělit.

Autor: Radek Pešout Ing.24.2.2012 6:22

„I nadále probíhají zimní opravy, které budou ukončeny na konci února. Vzhledem ke stagnujícímu trhu počítáme se zahájením výroby začátkem března,“ reagovala na dotaz Deníku mluvčí cementárny Milena Hucanová. „Dokončili jsme také kompletní rekonstrukci elektrostatického filtru. Specialisté z technického centra Lafarge nám pomohli udělat některé nové úpravy, které povedou k dalšímu snížení emisí prachu.“

Přestože cementárna plánuje spalování zahájit, tvrdí, že palivový mix bude továrna průběžně upravovat podle potřeby. „A podle paliv, která budeme mít v daném čase k dispozici. Geobal 4 bude do tohoto mixu přidáván dle požadavků technologie a bude tvořit kolem 15% palivového mixu,“ konstatovala Hucanová.

Podle informací Deníku nově zareagovalo pražské ředitelství České inspekce životního prostředí (ČIŽP), které zaslalo dopis do Ústí nad Labem. „V neformálním dopise byl krajský úřad požádán, o určité změny v rozhodnutích pro čížkovickou cementárnu. Snahou je změnit režim spalování a dávkování Geobalu 4,“ potvrdila Jana Moravcová, ředitelka ústecké ČIŽP.

Jak ale vyplývá z informací poskytnutých iniciativou Občané proti kalům, kraj neshledává na způsobu spalování nic závadného. „Krajský úřad na naše podněty odpověděl, že není důvod k prošetření integrovaného povolení cementárně,“ uvedli zástupci sdružení na svých stránkách.

O tom, že je vše v pořádku, je přesvědčena i čížkovická cementárna. Ta v odpovědi pro Deník opět opakuje, že všechny zkoušky dopadly dobře a limity jsou s rezervou plněny. Cementárna se ale může spolehnout na krajskou výjimku pro emisní limity oxidu siřičitého a tuhých znečišťujících látek.

„Nevidíme žádný důvod, proč bychom měli jednotlivé komponenty palivového mixu nějak speciálně medializovat,“ dodala Hucanová z francouzského průmyslového podniku Lafarge.

Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/kaly20120223.html