Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

úterý 13. března 2012

Do Čížkovic přijely první vozy s „kaly“

13.3.2012 10:07

Čížkovice - Do cementárny Lafarge Cement v Čížkovicích na Litoměřicku v pondělí přijely první vozy s palivem, jehož součástí jsou takzvané ostravské kaly.

Jejich spalování, které kritizují místní občané, někteří politici a organizace, začne v průběhu tohoto týdne. ČTK to potvrdila mluvčí společnosti Milena Hucanová.

V cementárně by se mělo spálit v příštích letech asi 110.000 tun hmoty zpod ostravské chemičky Ostramo. „Konkrétní hodinu, kdy spalování začne, uvést nejde, bude to podle potřeb technologie, ale lze říci, že budeme palivo Geobal 4 přidávat do palivového mixu v poměru 15 procent,“ uvedla Hucanová. Zdůraznila, že mimořádná zkouška potvrdila, že spalováním se nezvýší emisní zatížení. Měření emisí bude pokračovat i v letošním roce.

Ostravské kaly se na zkoušku pálily v menším množství na podzim. Akreditovaná firma při měření zjistila, že spalování povolené limity neporušuje.

Cementárna přes zimu vylepšila prachové filtry a tvrdí, že životní prostředí v okolí se nezhorší.

I proto, že ostravské kaly v pecích vystřídají podobnou hmotu, vytěženou před lety v okolí litvínovského Chemopetrolu. Palivový mix cementárny tvoří asi 40 procent uhlí, zbytek jsou drcené plasty, gumová drť a kaly.

Cementárna po zimě obnovuje také pravidelné dny otevřených dveří.

Od poloviny března do poloviny dubna bude možné navštívit opět každý čtvrtek provoz cementárny. První termín je 15. března.

V roce 2012 bude možné navštívit cementárnu potom ještě desetkrát.

Autor: ČTK

Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/do-cizkovic-prijely-prvni-vozy-s-kaly-20120313.html