Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pondělí 12. března 2012

Tiskové prohlášení občanské iniciativy Občané proti kalům k zahájení spalování "Ostravských kalů" v Čížkovické cementárně ze dne 12. 3. 2012

V současné době lze vysledovat zvýšený tlak průmyslové lobby při rozhodování státních orgánů, propojení byznysu a politiky. Současná politická reprezentace vychází vstříc zájmovým skupinám a svým rozhodnutím a jednáním poškozuje práva občanů. Pro příklad: Poslanecká sněmovna přijala zákon, kterým se ruší poplatky za znečištění ovzduší velkým znečišťovatelům a naopak neschválila zákon o "obtěžování zápachem", který je standardně uplatňován v EU. Ministerstvo zdravotnictví chce v rámci úspor zrušit Krajské zdravotní ústavy, které kontrolují a monitorují životní prostředí v regionech. Lze konstatovat, že stát svým působením a rozhodováním poškozuje své vlastní občany.

Krajský úřad Ústeckého kraje nemá koncepci snižování ekologické, imisní a emisní zátěže regionu. Vydávaná integrovaná povolení jsou naopak benevolentní a podnikům zvyšují zákonem stanovené limity.

Tyto skutečnosti mají za následek zvyšování negativní zdravotní zátěže, které se v konečném důsledku projevují na nezvratném poškození zdraví populace, zejména dětí, a zvyšujícími se náklady na zdravotní péči.

Občanská iniciativa Občané proti kalům ve spolupráci s Public Interest o.s. nadále pokračují ve svých aktivitách, jejichž cílem je zabránit likvidaci ostravských kalů v našem regionu. V reakci na zahájení spalování Geobalu 4 v cementárně Lafarge Cement, a.s. v Čížkovicích byly učiněny a připravují se tyto kroky:

1) Byla podána stížnost proti postupu k Evropské komisi.

2) Bude podána žaloba na KÚ pro nečinnost

3) Připravujeme podmínky a postupy pro podání hromadné žaloby občanů s poškozeným zdravím na znečišťovatele v regionu.

4) Budeme v rámci dostupných grantů usilovat o vlastní monitoring životního prostředí v blízkosti velkých znečišťovatelů a o větší informovanost občanů.

5) Ve spolupráci s dalšími iniciativami a sdruženími budeme požadovat pravidelné kontroly (měsíční) na skládce Celio v Litvínově.

6) Nadále trváme na zveřejňování výsledků pravidelného monitoringu spalovacího procesu v cementárně

7) Očekáváme, že společnost Lafarge Cement, a.s. dodrží slib a do konce března předá Odboru životního prostředí MěÚ Litoměřice spadovou studii.

8) Pokusíme se ve spolupráci s ostatními odpůrci spalování podat návrh na předběžné opatření proti spalovnání kalů v Čížkovické cementárně

Bedlivě sledujeme jednání dotčených firem a orgánů na Ostravsku a budeme ostře a masivně protestovat v případě, že by se dalších 100 000 tun toxických kalů mělo přesunout do Ústeckého kraje.

Trváme nadále na svém stanovisku, protestujeme proti převozu a spalování Ostravských kalů v našem regionu.

O dalším vývoji situace vás budeme průběžně informovat na těchto webových stránkách.

V Litoměřicích dne 12. 3. 2012
Občané proti kalům
www.protikalum.cz

Zdroj: http://www.protikalum.cz/aktuality.html