Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pondělí 19. března 2012

Proti toxickým odpadům a Lafarge protestují i ve světě

Čížkovice – Lafarge se chlubí, že působí v 78 zemích a přistupuje k ochraně životního prostředí komplexním způsobem.

A dokonce píše: „Proto je i úspora neobnovitelných přírodních zdrojů dlouholetou snahou. Jednou z možností je i využívání alternativních paliv, neboli spoluspalování certifikovaných odpadních materiálů.“

Ta samá prohlášení jako má čížkovická cementárna lze nalézt i na webech firmy po celém světě. A ještě jedna spojitost: tak jako na Litoměřicku, lidé proti cementárně protestují i po celém světě – například ve Skotsku, Kanadě, USA, Indii nebo Slovinsku.

Lafarge si totiž proti sobě vždy poštvala obyvatele, kteří  musí žít v okolí fabriky. Kritizují a protestují proti pálení toxických odpadů a upozorňují na znečišťování ovzduší. Rovněž se lidé bojí toho, co na Litoměřicku – vypouštění dioxinů, di-furanů a dalších karcinogenních látek.

„Kolem 3000 obyvatel regionu Zasavska ve Slovinsku vyzvalo slovinskou vládu k zastavení spalování odpadů ve výrobě cementu. Zasavje je jedním z nejvíce znečištěných oblastí ve Slovinsku v důsledku těžby a dalšího těžkého průmyslu. Spoluspalování odpadů v cementárně je proto považováno za nežádoucí kvůli dalšímu znečištění,“ napsal v listopadu 2010 web WtERT.eu.
A jak reagovali pracovníci tamní Lafarge? Stejným způsobem, jako české vedení v Čížkovicích...

Proti spalovně Lafarge, jak nazývají ve skotském Dunbaru místní podnik, protestují i tamní obyvatelé. Také se jim nelíbí spalování odpadu. „Je to nejhorší znečišťovatel ve Skotsku,“ píše se v komentářích pod videi na YouTube.com. Protesty proti spalování byly i ve Walesu, v závodě Aberthaw.

V roce 2009 byly velké protesty v Richmondu. I tamní kanadská cementárna Lafarge začala spalovat toxický odpad. Odpůrci později zveřejnili studii, na které ukázali, jak se zvýšily imise před začátkem pálení odpadu a pneumatik a po zavedení tohoto „paliva“.   Bouřili se i lidé v USA. Tamní odpůrci upozorňovali na propojení firmy na politiky.
V 90. letech byla v představenstvu americké Lafarge současná ministryně zahraničí Hillary Clintonová. „Ta byla také zapojena do spalovny toxických odpadů v East Liverpool ve státe Ohio, která se nachází vedle základní školy,“ psali odpůrci na webech.

Proti Lafarge bojují i v Indii. V roce 2010 nadnárodní firma oznámila, že v jednom regionu kvůli nalezišti vápence postaví novou cementárnu. Obyvatelé zemědělského kraje tvrdě protestovali proti znehodnocení půdy a znečišťování ovzduší. Protesty vyústily až ve fyzická napadení tamních lidí.
Autor: Radek Pešout Ing.

Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/proti-toxickym-odpadum-a-lafarge-protestuji-i-ve-svete-20120319.html