Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

úterý 13. března 2012

Spalování Geobalu IV zkontrolovali v cementárně v Čížkovicích krajští úředníci

ČÍŽKOVICE / 15:08, 13. 03. 2012

Spalování látky Geobal IV, která vznikla zahuštěním kalů z ostravských lagun, zkontrolovali v úterý v cementárně v Čížkovicích úředníci úřadu Ústeckého kraje. Mluvčí kraje Magdalena Hanáčková agentuře Mediafax sdělila, že při kontrole nebyly zjištěny žádné nedostatky.
„Úředníci krajského úřadu, specialisté na ovzduší a integrované povolení, si v cementárně prohlédli halu, kde je geobal skladován, také způsob nakládání s ním a jeho přimíchávání do palivového mixu. Toho se v kalcinátoru denně spálí 80 tun. V plně automatizované hale jsou materiály na přípravu palivového mixu skladovány odděleně. V průběhu návštěvy byl přivezen geobal ze skládky v Litvínově ve dvou uzavřených kontejnerech. Pro spalování v kalcinátoru musí být dosahovaná teplota nejméně 850 °C, běžně teploty přesahují 1000°C, což zajišťuje dokonalé bezodpadové spalování,“ informovala Hanáčková.
Jak dodala, výsledky splňují kvalitativní požadavky uvedenými ve schváleném provozním řádu.
Kontroly krajského úřadu zaměřené na plnění integrovaného povolení a provozního řádu budou v cementárně pokračovat. Krajský úřad ve středu zahájí pravidelné čtvrtletní kontroly na skládce Celio u Litvínov, kde je geobal skladován. Akreditovaná laboratoř tam odebere první vzorky k analýzám.
V cementárně firmy Lafarge v Čížkovicích se má postupně spálit na 110 000 tun geobalu. Bude to trvat přibližně šest let. Do cementárny budou odpad přivážet čtyři kamiony denně. Geobal bude tvořit patnáct procent paliva používaného v cementárně.
Záměr spalovat odpady z Ostravska v ekologicky silně zatížených severních Čechách vyvolal řadu protestů veřejnosti. Lidé protestovali na demonstracích a podepisovali nesouhlasnou petici.
Karel Rouč

Zdroj: http://www.mediafax.cz/regiony/4023248-Spalovani-Geobalu-IV-zkontrolovali-v-cementarne-v-Cizkovicich-krajsti-urednici