Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

sobota 21. dubna 2012

BYLI JSME NA MÍSTĚ! Protestní pochod kvůli kalům v Čížkovicích

Čížkovice - Protestní pochod z Čížkovic k cementárně jsme sledovali on-line. Přečtěte si reportáž minutu po minutě!
11.15 - Shromáždení je oficiálně ukončeno, lidé stále malují své stopy na asfalt na parkovišti.
11.10 - Za občanské sdružení Občané proti kalům má jeho vedoucí Libor Pisklák projev, ve kterém vysvětluje, že za jejich sdružením nestojí žádné politické seskupení, že se jedná jen o občany, kteří zde žijí a kteří jsou znepokojeni tím, že v Ostravě je ještě 100.000 tun kalů. Vysvětluje úsilí iniciativy, kdy se podařilo dohodnout s vedením cementárny na vstřícných krocích jakými byla spalovací zkouška, vypracování rozptylové studie či příslib vedení, že další tuny kalů z Ostravy nepřijme.
11.06 - Účastníci začínají obkreslovat křídami své stopy na parkovišti. Nechávají tak zde symblické ekologické stopy. Divadelní představení skončilo.

10.59 - Někteří zaměstnanci z administrativní budovy se na akci dívají z oken.

10.56 - Účastníci mají na sobě roušky včetně starosty Malých Žernosek Petra Lišky, který drží transparent "Hejtmance nevěříme". Další z hesel: ČESKÝ STÁT SELHAL - BUDOU NÁM VLÁDNOUT ROPÁCI?
10.54 - Na bedně před protestujícími stojí s megafonem jeden z účastníků a začíná vyprávět osvětové divadelní představení Ropáci ve Středohoří. Dav je klidný, poslouchá.
10.52 - Parkoviště je prázdné. Nejsou zde žádná auta, je i uklizené. Je zde přítomen Jan Votava ze společnosti Lafarge a zástupce bezpečnostní agentury z vrátnice. Všichni se na parkovišti shromaždují.
10.51 - Průvod přichází  na parkoviště před administrativní budovu Lafarge. Další z hesel: Dneska zisk - zítra smrt

10.42 - Průvod jde přímo k cementráně. Jako první jede policejní vozidlo.

10.40 - Čelo průvodu se již dostalo na okraj obce. Stojí zde bezpečnostní agentura najatá cementárnou.
10.40 - Na transparentech nesou ptorestující hesla jako: Zakalte si SVOJE děti, Probuďte své instinkty!, Díky za ekzém - žádné dárky od vás nechcem, Spalovna nebo cementárna, Kaly ne - ať žije život!

10.35 - Na akci dohlíží policie.
10.30 - Protestní pochod začal. Odhadem stovka přítomných se vydala čížkovickou Růžovou ulicí směrem k cementárně. Vše sleduje i zástupce holdingu Lafarge Jan Votava.
10.24 - Skupina se připravuje na pochod. Na místě je zhruba 60 lidí. Vše sledují na čížkovické návsi i zástupci cementárny.

10.10 - Lidé si na sebe navlékají připravené oděvy. Budou oblečeni v jakýchsi maskách ve stylu ropáků. Dá se říci, že akce bude pojata ve stylu divadla. Přítomní si připravují různá hesla.

10.00 - Začíná sraz účastníků. Vidíme zde například senátorku Dernerovou z Mostu, starostu Malých Žernosek Petra Lišku, místostarostu Čížkovic Kimmera a další z představitelů obcí či kraje. Na místě jsou nejen občané z Litoměřicka, ale i z jiných okresů.

Litoměřický Deník měl na místě redaktora Radka Pešouta, fotografa Karla Pecha, z redakce informace a fotografie na web vkládal Radim Tuček.

Autor: Redakce

Zdroj: http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/jsme-na-miste-protestni-pochod-kvuli-kalum-20120421.html