Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

sobota 21. dubna 2012

Občané v Čížkovicích opět demonstrovali proti kalům

ČÍŽKOVICE / 12:47, 21. 04. 2012

Asi dvě stovky lidí se v sobotu dopoledne opět sešly v Čížkovících, aby prostestovaly proti likvidaci nebezpečného odpadu v tamní cementárně, jež patří holdingu Lafarge Central. Mediafax o tom informoval člen sdružení Občané proti kalům Libor Pisklák.
Cementárna své pece vyhřívá palivem Geobal 4 vzniklým z ostravských ropných kalů. Odpůrci se bojí toho, že zplodiny ze spalování nebezpečného odpadu znečistí životní prostředí a budou mít negativní vliv na zdraví tamních obyvatel.
„Protestní pochod měl znovu připomenout, že jsme se nevzdali a proti spalování budeme dál bojovat. Cementárna ale není jediným znečišťovatelem a my pravidelně vdechujeme koktejl jedovatých látek,“ řekl jeden Pisklák. Sdružení si stěžovalo u Evropské komise a podalo i žalobu na ústecký krajský úřad pro nečinnost. „Namísto, aby úředníci nutili fabriky do nových technologií, povolí dovoz nebezpečných ropných kalů přes celou republiku na skládku k Litvínovu, odkud se pak palivo dál převáží na Litoměřicko,“ poznamenal Pisklák. Jaký je osud stížnosti i žaloby, Pisklák v sobotu nevěděl.
Už minulý týden představilo vedení společnosti další rozptylovou studii, jejímž cílem bylo modelové hodnocení vlivu provozu cementárny na kvalitu ovzduší v jejím blízkém i vzdáleném okolí. „Průměrné roční koncentrace všech sledovaných látek se u nejbližší obytné zástavby pohybují pod hranicí imisních limitů. V případě maximálních hodinových hodnot lze konstatovat, že imisní limit nebude překročen,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Magdaléna Hanáčková. Doplnila, že rozptylová studie je zpracovaná v souladu s platnou legislativou na úseku ochrany ovzduší.

Odborný ředitel holdingu Lafarge Central Jan Votava Mediafaxu řekl, že studie opět prokázala, že cementárna disponuje při spalování kalů světově nejlepší dostupnou technologií. „ Kombinací vysokých teplot, dlouhého zdržení spalin v systému a velkého množství jemně nadrcené vápencové suroviny, která je dávkována protiproudně proti přidávaným odpadům, jejichž spaliny opakovaně propírá, je zajištěno, že se do ovzduší ze všech měřitelných škodlivin téměř nic nedostává,“ tvrdil Votava.

Postupné spalování potrvá v Čížkovicích pět až šest let. Palivo Geobal 4 je bezpečně uloženo na skládce u Litvínova, odtud se převáží do Čížkovic kamiony.
Alice Klaubenschalková

Zdroj: http://www.mediafax.cz/regiony/4043172-Obcane-v-Cizkovicich-opet-demonstrovali-proti-kalum