Kauza GEOBAL 4 - nejnovější příspěvky

pátek 6. dubna 2012

Hejtmanka může letos
 dostat Ropáka

Ústecký kraj – Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) se pyšní oceněním Lady PRO pro rok 2011.
Cenu si přebírala na Pražském hradě. Nyní může získat další cenu, byla totiž nominována na Ropáka roku 2011.
Ekologové z Greenpeace se rozhodli, že by vítězkou v této anketě se Vaňhová měla stát zejména kvůli svému postoji k  ostravským kalům. Ty se do konce loňského roku dovezly na skládku Celio u  Litvínova a od března se spoluspalují v čížkovické cementárně. A to minimálně do konce roku 2017.
Společně s hejtmankou Vaňhovou je nominován i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).
„Považujeme postoje ministra Chalupy i hejtmanky Vaňhové za velmi nebezpečný precedent do budoucna. Zatímco v médiích na sebe krajský úřad a ministerstvo životního prostředí navzájem svalovaly vinu, ve skutečnosti obě instituce spolupracovaly na tom, aby nebezpečné kaly z ostravských lagun byly na Mostecko naváženy. Podali jsme vůči tomuto záměru námitky, ale kraj i ministerstvo naše odvolání proti nezákonnému rozhodnutí alibisticky smetly ze stolu. Oba nominovaní tak převzali politickou odpovědnost za hazard se životním prostředím již dnes velmi zatíženého severu Čech,“ uvedl Jan Freidinger, vedoucí toxické kampaně Greenpeace ČR.
„Obáváme se toho, že by firma Geosan mohla na Mostecko navážet i další nebezpečné kaly z Ostravska nebo dokonce nebezpečné odpady ze zahraničí.“
Podle Vaňhové úředníci kraje postupovali v souladu s platnými zákony a na rozdíl od vlády označili výrobek vzniklý z kalů nikoli jako alternativní palivo, ale jako nebezpečný odpad.
„Moje nominace je tak pouhou manipulací s veřejností a snahou odvrátit pozornost od neomluvitelné nečinnosti Greenpeace v souvislosti s celou státní zakázkou Nápravná opatření – Laguny Ostramo,“ uvedla.
Domnívá se, že antiekologickou cenu by měla získat především organizace Děti Země, která tuto anketu organizuje. „Jejich nesmyslné blokování dostavby dálnice D8 roky devastuje zdraví občanů a přírodu v okolí objízdných tras za nedostavěnou dálnici,“ dodala.

Zdroj+ hlasování: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20120405-ld-lu-hlasujte-hejtmanka-muze-letos-dostat-ropaka.html